Resultaten

Tijdens de herontwikkeling van Strijp-S bleek al snel de enorme belangstelling van creatieve ondernemers, op zoek naar betaalbare werkruimte in een inspirerende omgeving. Het Klokgebouw – het eerste gebouw dat gerenoveerd werd – zat vrij gauw helemaal vol en daarom werd de Apparatenfabriek aangewezen als het nieuwe huis voor creatief talent.

Allereerst werden de begane grond en de eerste verdieping aangepakt. Deze twee verdiepingen zijn gericht op publieke functies, zodat men geprikkeld wordt Strijp-S te bezoeken. Momenteel zit Seats2Meet op de eerste verdieping en biedt de begane grond ruimte aan de Ontdekfabriek, Capital D, Yksi,  het 5Minuten Museum en Caffee Allee.

Direct na de renovatie van de begane grond en de eerste verdieping, zijn op de overige etages werkruimtes voor creatieve ondernemers gerealiseerd. De bovenste twee etages werden gereserveerd voor grote huurders, zoals het gehele backoffice van Stichting Trudo.

Later is alsnog besloten om ook de zevende etage aan te bieden in kleine units, maar dan speciaal gericht op ICT, nieuwe media en webdesign. Daarnaast werd  er in de hal op de begane grond voor alle etages een gezamenlijke entree met een balie voor ontvangst gemaakt.

Technisch 
De Apparatenfabriek was tot vlak voor de transformatie nog in Philipsgebruik en tijdens de renovatie is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van wat er al aanwezig was.

Het gebouw moest wel opnieuw worden aangesloten op elektra, stadsverwarming, watervoorzieningen en het riool. Daarnaast zijn de liften gerenoveerd, de dakbedekking vernieuwd en zijn er zonnecellen op het dak aangebracht. Ook de brandmeld- en ontruimingsinstallatie is vernieuwd.

De begane grond is drastisch verbouwd om geschikt te worden voor de publieksfuncties. Op de overige etages is – op een aantal kleine aanpassingen na – de oude indeling gehandhaafd.