Resultaten

2014 was een fantastisch jaar voor Strijp-S, waarin veel nieuwe bedrijven en bewoners het terrein hebben gevonden. Zo heeft Strijp-S nu een hotel, en wat voor een! Het Blue Collar Hotel loopt lekker. Bezoekers van evenementen in het Klokgebouw weten het budgethotel goed te vinden. Wat wil je ook met een toffe mengeling van arbeidersnostalgie en een rock ’n roll-vibe? Er zijn ook al heel wat bruidsparen en artiesten blijven slapen.

Huisvesting
In gebouw Anton is afgelopen jaar ook veel gebeurd. Zo trok Björn Cocu in met zijn ijssalon Intelligentia ICE, voor een niet te versmaden ijsje, lekker toetje of een goede bak koffie. In zijn kielzog kwamen onder meer ook de dagelijkse deli en ‘huiskamer’ Onder de Leidingstraat er achteraan, net als de couture van Jeffrey Daniels en de stoere kleding van Studio Ruig. Het laatste stukje Leidingstraat is daarmee behuisd en heeft er een paar bruisende plekken bij gekregen.

Meer richting de stad heeft gebouw SX ook een erg mooi jasje en dito bestemming gekregen. In het pand zitten allerlei bedrijven op het gebied van sport en media: van sportmarketing, gezondheid, sportfotografie tot een innovatieve sportschool: het zit er allemaal in. Met de grondige verbouwing is SX enorm opgeknapt en heeft het een moderne en eigentijdse sfeer gekregen. Ook Strijp CS (voor werkplekken) en Founded by All (coöperatie van creatieve bedrijven) hebben afgelopen jaar een prachtige ruimte gerealiseerd in respectievelijk gebouw Anton en het Klokgebouw.

Ontwikkeling
Naast allerlei nieuwe Strijp-S bewoners, zijn er afgelopen jaar ook heel wat andere ontwikkelingen in gang gezet. Zo is het startschot gegeven voor de bouw van een voedselmarkt in het Veemgebouw, waar je na de zomer heerlijk verse, biologische, ambachtelijke en exotische producten kunt kopen. 

De eerste ideeën voor Plug-In-City, het braakliggende stuk grond tussen skatehal Area51 en gebouw Anton, zijn inmiddels ook vormgegeven. In Plug-In-City kan iedereen met een goed idee gebruik maken van deze vierkante meters, die Trudo faciliteert. Je betaalt alleen voor het gas, water en licht. Zo stond er tijdens de Dutch Design Week al een bijzondere hotelkamer, die overigens in maart weer terugkomt naar Strijp-S. Ook is er voor bewoners van Strijp-S (de lofthuurders in Anton en Gerard en bewoners van SAS3 en Space-S) het Glaspaviljoen opgericht. Dit is een plek voor ontmoetingen, barbecues, borrels, exposities, een werkplaats en wat de bewoners nog meer verzinnen.  

Voor dit jaar staat er nog veel op de planning voor dit gebied. Zo wil Trudo er graag een centrale plek maken waar allerlei makers elkaar kunnen treffen. Op heel Strijp-S is versplinterd over de verschillende gebouwen van alles te vinden, van hout- of metaalbewerking tot 3D-printing. In Plug-In-City komt een plek waar je met een idee naartoe kan gaan. Hier kun je dan heel gemakkelijk in contact komen met een ontwerper en de makers in de buurt die jouw idee kunnen realiseren.

Bezoekjes
Strijp-S is hip and happening, het hele jaar door waren er delegaties te gast die deze proeftuin van nieuwe woon- en werkvormen met eigen ogen wilden bekijken.

Zo was in maart een flinke afvaardiging uit Canada op bezoek, waaronder de Nederlandse ambassadeur en de prime minister. Ook kreeg Strijp-S bezoek uit Rio de Janeiro: deze delegatie wilde graag ideeën opdoen over het ontwikkelen van de creatieve industrie. Uit Japan kwam bezoek dat geïnteresseerd is om een Seats2Meet-achtige formule in eigen land te realiseren.

Bezoek dat dichter bij huis woont, was de delegatie van oud-Philips directeuren. Zij kwamen een kijkje nemen op hun oude terrein. Tijdens stadsdiners is bovendien werk gemaakt van het beter verbinden van de verschillende hotspots in Eindhoven, zoals de High Tech Campus, de Technische Universiteit en uiteraard Strijp-S zelf. In februari en september is aan tafel flink genetwerkt en dat krijgt ook dit jaar weer een vervolg.

Evenementen
Het Ketelhuisplein en het Klokgebouw waren ook in 2014 weer het kloppend hart van Strijp-S als het om muziek en evenementen gaat. Duizenden bezoekers kwamen af op het gevarieerde programma op Koningsdag, de concerten en festivals in het Klokgebouw trokken een groot publiek uit binnen- en buitenland. Zo was er bijvoorbeeld het concert van het Britse Disclosure, dat na de Melkweg in Amsterdam ook het Klokgebouw in Eindhoven stijf uitverkocht kreeg. En dan Club Lebowski, de toffe mix van bowlen op zijn Lebowski’s, met muziek in alle stijlen. Dit event trok alle subgroepen aan voor een leuke avond uit en krijgt daarom ook in 2015 een vervolg.

Ook nieuw in het Klokgebouw: de Klokgebouwloop, die voor de nodige reuring zorgde. In kilometers wat pittiger was natuurlijk de marathon van Eindhoven, waarvan het parcours voor het eerst over het terrein van Strijp-S liep. De hardlopers renden over de Philitelaan, waar ze een mooie aanloop hadden van aanmoedigers en leuke activiteiten op het Ketelhuisplein.

In de zomer was het Ketelhuisplein een fijne plek om te vertoeven. Het Ketelhuis organiseerde allerlei leuke activiteiten met eten en muziek. Van Ellen ten Damme tot lekker de WK-wedstrijden kijken, er was altijd wat te doen in een lekkere relaxte sfeer. Voor wie Strijp-S nog niet zo’n bekend terrein is, was er de feestelijke open dag Frequentie-S, waarbij de bezoekers overal naar binnen konden om de sfeer te proeven. Ook dit jaar gaat dit weer gebeuren na de zomervakantie.

Vaste prik zijn natuurlijk ieder jaar weer de Dutch Design Week en lichtfestival Glow. Drukte gegarandeerd. Glow Next is wederom het innovatievere, intelligentere en minder massale broertje van de grote Glow-route gebleken.