Resultaten
di 19 mei 2020

Zero Waste Zone inspireert mensen om afvalvrij te leven

Onlangs opende Zero Waste Zone haar deuren op de begane grond van de Apparatenfabriek op Strijp-S; de winkel verkoopt afvalvrije producten en helpt mensen om een duurzame levensstijl te adopteren.

Oprichters Darin Arouri en Valeria Kochyna zijn enthousiaste voorvechters van duurzaamheid en een afvalvrije wereld. “We willen graag het gesprek aangaan met mensen over waar ze tegenaan lopen als ze minder afval willen gebruiken. Daarvoor hebben we deze winkel geopend, als positieve beweging voor minder afval in de wereld”, aldus Valeria. 

Plastic in supermarkten

Valeria en Darin zijn afkomstig uit Polen en zijn met hun echtgenoten als expats naar Eindhoven gekomen. Al snel ontstond de behoefte iets maatschappelijk relevants te doen naast de zorg voor hun gezin. Bij aankomst in Nederland viel hun op dat er zoveel plastic afval wordt gebruikt voor producten in de supermarkt. “Ik schrok van de hoeveelheid plastic die in Nederlandse supermarkten wordt gebruikt om producten te verpakken. In Polen is het normaal om veel minder plastic te gebruiken, dat verschil verbaasde mij”, aldus Darin. Die grote hoeveelheid afval en hun eigen ervaring met plasticvrij leven stimuleerde ze om aan de slag te gaan met hun zero waste initiatief in Eindhoven.

Zero waste beweging op Facebook

Ze begonnen met een Facebookgroep, Zero waste Eindhoven, waarin ze tips deelden om het gebruik van afval te reduceren. Deze groep groeide snel uit tot een groep van meer dan 800 volgers. Dat stimuleerde het duo om een volgende stap te zetten: een eigen winkel als inspiratieplek voor mensen die er concreet mee aan de slag willen gaan. “We wilden ook graag het gesprek aangaan met mensen over het onderwerp, vragen en ideeën ophalen en zo testen of ons idee van een winkel zou kunnen werken”. De winkel startte op de Hoogstraat en werd een succes, binnen een paar maanden werd duidelijk dat hun idee levensvatbaar was.

Yksi op Strijp-S ideale plek

Er werd gezocht naar een meer geschikte permanente plek, en ze kwamen in aanraking met Yksi dat alles rondom duurzaam design verzamelt in de apparatenfabriek. “Yksi bleek de ideale plek voor ons te zijn, waar alles rondom duurzaamheid samenkomt. Daarnaast is Strijp-S voor ons de beste plek in de stad om vanuit te werken”, aldus Valeria. De winkel Zero Waste Zone is gevestigd bij Yksi op de begane grond van de Apparatenfabriek en verkoopt droge kruidenierswaren (pasta, rijst, bonen, kruiden etc.) en cosmetica. De winkel heeft verder nog allerlei producten die mensen helpen in hun dagelijks leven minder plastic te gebruiken. Bijvoorbeeld een tandenborstel gemaakt van bamboe in plaats van plastic. Kauwgom direct afkomstig uit de natuur, dus zonder microplastics (veel kauwgum bevatten microplastics die in onze maag belanden). Tandpasta uit een glazen potje, shampoo in de vorm van een tablet. Alle producten zijn herbruikbaar of biologisch afbreekbaar, je kunt ze met een gerust hart weggooien. En ze zijn vaak beter voor je gezondheid. 

Informatiecentrum

Behalve productverkoop wil de winkel een informatiecentrum zijn voor mensen die minder afval willen gebruiken. “Iedereen die meer over deze levensstijl wil weten en met ons in gesprek wil gaan is welkom om langs te komen”, aldus Darin. Zero Waste Zone organiseert ook evenementen om mensen te helpen en inspireren met afvalvrij leven aan de slag te gaan. Momenteel zijn er even geen evenementen gepland, maar zodra het weer kan en mag zullen er nieuwe evenementen georganiseerd worden. Behalve in de winkel zijn alle producten ook online te krijgen. Tijdens de lockdown hebben bestaande klanten van Zero Waste Zone gewoon kunnen bestellen via de website. Klanten konden de producten afhalen in de winkel of ze werden thuisbezorgd.

Kleine stapjes

Veel mensen zien er tegenop om ineens hun gebruik van plastic te gaan afbouwen. Darin adviseert om met kleine stapjes te beginnen, en niet ineens met alles te stoppen. “Je hoeft niet ineens alles perfect te doen, maak jezelf niet druk. Begin met kleine stapjes en deel die met je omgeving, dan maak je al positieve impact op de wereld”, aldus Darin.

Zero Waste Zone komt graag in contact met andere bewoners of ondernemers op Strijp-S (en daarbuiten) om mee samen te werken rondom afvalvrij leven. De winkel is nog in opstart en kan hulp bij de verdere ontwikkeling goed gebruiken. Iedereen die wil en kan helpen om meer bewustzijn voor dit onderwerp te creëren, is welkom om in contact te treden met Zero Waste Zone. Kom gewoon eens langs in de winkel!

Website: https://zerowastezone.nl/

Volg Zero Waste Zone op social Media:

https://www.facebook.com/zerowastezoneeindhoven

https://www.instagram.com/zero.waste.zone.nl/