Resultaten
do 12 mrt 2020

Yksi Expo, dynamisch platform rond duurzaam en circulair ontwerpen

Telkens wisselende tentoonstellingen en presentaties van vernieuwende en inspirerende concepten en producten. Met de nadruk op duurzaam en circulair ontwerpen en social design. Daar draait het om bij Yksi Expo in de Apparatenfabriek aan de Torenallee. In dezelfde ruimte is er een winkelgedeelte met designproducten en plasticvrije producten van Zero Waste Zone, en biedt Tea Stories een bijzonder kopje thee bij een vegan lunch.

Biologisch afbreekbaar

Oker, gelatine, glycerine en water. Meer dan deze vier natuurlijke ingrediënten heb je niet nodig om een kunststof- of leerachtig materiaal maken dat volledig biologisch afbreekbaar is. Geschikt om allerlei producten van te maken, zoals een stoel of een tafel. Soowon Chae, afkomstig uit Zuid-Korea, presenteert dit interessante en veelbelovende concept waarmee hij is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Iets verderop in de grote open ruimte van Yksi Expo trekken spannende keramische objecten de aandacht. Het atelier Cor Unum, een social enterprise in Den Bosch met een bijzonder verhaal, laat verassend werk zien van bekende ontwerpers. Met veel passie vervaardigd door vaklieden, studenten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Duurzaamheid en circulariteit

“We willen de wereld van design verbinden met duurzaamheid en circulariteit,” zegt Leonne Cuppen. “Ontwerpers kunnen sociale en economische impact hebben en met hun creativiteit bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke problemen.”

Samen met twee andere afstudeerders van de Design Academy richtte zij bijna dertig jaar geleden Yksi op, een ontwerpbureau met daarnaast een stichting als podium voor vooral jonge Nederlandse ontwerpers. In de jaren ’90 behoorde Yksi bovendien tot de initiatiefnemers van de Dutch Design Week en het Designhuis.

Brug tussen design en bedrijfsleven

Onder de naam Yksi Expo betrok de stichting tien jaar geleden de ruimte in de Apparatenfabriek. Enkele jaren geleden werden het ontwerpbureau en Yksi Expo formeel van elkaar gescheiden en richtte Cuppen als nieuwe poot Yksi Connect op. In die rol runt ze Yksi Expo en probeert ze op allerlei manieren een brug te slaan tussen design en bedrijfsleven. Yksi Expo, voorheen een wat statische tentoonstellingsruimte met een groot winkelgedeelte, is inmiddels getransformeerd tot een dynamisch platform met telkens wisselende exposities en presentaties. Ook is er ruimte voor Tea Stories en Zero Waste Zone. Daarnaast krijgen jonge, talentvolle ontwerpers, op dit moment een achttal, een gratis werkplek in ruil voor de uren en de energie die ze steken in lopende projecten voor het collectief.

Rethinking Plastic

Vanaf juni staat Yksi Expo voor langere tijd helemaal in het teken van een bijzonder project onder de naam Rethinking Plastic. Met niet alleen exposities en presentaties rond het thema plastic, maar ook workshops, lezingen, excursies en andere activiteiten en bijeenkomsten. Daarnaast zullen studenten van enkele opleidingen aan de slag gaan met dit thema.

“Van alternatieven voor plastics tot recycling; van alternatieven mét plastics tot upcycling en hergebruik; en van het opruimen en inzamelen tot bioplastics, de hele keten zal aan bod komen,” stelt Cuppen. “Met Rethinking Plastic willen we bijdragen aan bewustwording. Maar vooral willen we de rol van design en designers laten zien in het zoeken naar verbeteringen, alternatieven en oplossingen.”

Dutch Design Week

Yksi Expo werkt voor dit grote project samen met de Dutch Design Foundation (DDF) en het bedrijf Searious Business, ook in de Apparatenfabriek gevestigd, en met diverse andere partijen. Ook vormt Rethinking Plastic een onderdeel van de Embassy of Sustainable Design van de World Design Embassies (WDE). Een van de zwaartepunten in het programma vormt de Dutch Design Week, die dit jaar van 17-25 oktober plaats zal vinden.