Resultaten
ma 03 jun 2024

Van Harthout, handgemaakte meubels met een verhaal

Van bartafels tot lampen en van wandmeubels tot aan salontafels: Twan Boumans maakt het allemaal from scratch. Eind april trok hij met zijn bedrijf Van Harthout in de Apparatenfabriek. “Ik vind het geweldig om in zo’n oud Philipspand te mogen werken, met de oude trappenhuizen en andere details. De hele geschiedenis zit er nog in,” glundert Twan.

Minimalistische, industriële meubels

Bij Van Harthout kun je terecht voor allerlei meubels, gemaakt van massief, ruw hardhout, gecombineerd met materialen die niet vaak in de meubelindustrie gebruikt worden. “Dan kom ik bijvoorbeeld koperen leidingen tegen in de bouwmarkt en neem ik die mee om te verwerken in mijn meubels.” De stijl van zijn meubels is minimalistisch en industrieel. En altijd uniek, vaak zijn geen twee producten hetzelfde. Twan runt Van Harthout samen met zijn vrouw Alexandrine en hondje Apricot. “Ik maak de meubels, Alexandrine doet de marketingcommunicatie en fotografie en Apricot is de Chief Happiness Manager!”, lacht Twan.

 

Vanuit het hart

Zoals het je misschien opvalt, schrijf je Van Harthout met een ‘t’ in plaats van een ‘d’. Twan: “Omdat ik altijd probeer alles vanuit het hart te doen. Want als ik werk vanuit mijn passie, dan ben ik blij.” Die zoektocht naar Twans passie voor het meubelmaken heeft wel even geduurd. “Voorheen werkte ik bij een technisch bedrijf dat elektronenmicroscopen maakt. Die baan sloot aan op mijn achtergrond in natuurkunde, maar maakte me uiteindelijk niet blij. In die functie zat bijvoorbeeld ook een groot sociaal aspect, terwijl ik me juist graag wat meer terugtrek. Dat heeft me wel aan het denken gezet.”

Uit de hand gelopen hobby

Als kind was Twan altijd bezig met ontdekken, hij was nieuwsgierig naar hoe dingen werken: “Om daarachter te komen, wilde ik het uitproberen. Zo bouwde ik regelmatig dingen zelf, zoals een apparaat om de breedtegraad mee te meten, maar ook bijvoorbeeld een airhockeytafel.” Toen hij zeven jaar geleden naar Strijp-S verhuisde, had hij meubels nodig. En waarom zou hij die niet ook gewoon zelf kunnen maken? “Ik kwam buizen tegen bij de stort, daar maakte ik een tafel van. Toen mijn eigen appartement vol was, klopten steeds meer vrienden en kennissen bij me aan met de vraag of ik iets voor hen kon maken.” Zo ontstond zijn hobby voor het maken.

Leven in creatieve vrijheid

Twan ontdekte dat hij zijn leven op deze manier veel beter kon inrichten dan bij zijn baan. “Ik had de vrijheid om mijn eigen uren te bepalen en te werken wanneer ik wil. Daarnaast kon ik hier mijn creativiteit in kwijt. Dus maakte ik één jaar geleden de switch en ben ik Van Harthout gestart. Eerst vanuit een werkplaats thuis, nu vanuit de Apparatenfabriek”, vertelt Twan. De beste plek die Twan zich kon bedenken. “Strijp-S vind ik een zeer inspirerende omgeving. De vroegere verboden stad, de sterke link met Philips… Ik woon zelf naast het Natlab, wat voor mij een technische speeltuin zou zijn geweest. Daarnaast ben ik verliefd op het gebouw waar ik nu in werk, de Apparatenfabriek. De geschiedenis van Philips is hier goed in terug te zien.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar Twans werk? “Volg ons voor een sneak peek in onze wereld!” Binnenkort gaat ook de website live. 

  • instagram.com/vanharthout
  • Torenallee 26-34