Resultaten
do 23 apr 2020

U.NXT start creatieve opleiding voor banen van de toekomst

Hoe maak je onderwijs voor banen die er nog niet zijn? En hoe maak je van studenten later ‘happy workers’? Of hoe verbind je de industrie direct met studenten, waardoor je na een bachelor een sterke positie op de arbeidsmarkt hebt? Veel studenten die van het middelbaar onderwijs komen en hun ouders stoeien met die vraag.

SintLucas start daarom samen met de University of Northampton een nieuwe internationale bachelor: Creative Business Studies. Een driejarige particuliere opleiding voor de creatieve leiders van de toekomst. De vernieuwende opleiding wordt geleid door Dorien Verdier, die als directeur bij SintLucas de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor innovatie in het onderwijs. Dorien is de compleet nieuwe opleiding gestart samen met ondernemers, innovators en mensen die geloven in een nieuwe manier van opleiden.“Om een echt vernieuwende opleiding neer te zetten heb ik de stap buiten SintLucas gezet. Het is makkelijker niet gebonden te zijn aan systemen en tradities om echt te kunnen innoveren. Daarom ben samen met anderen die hun sporen in de wereld hebben verdiend deze unieke opleiding gestart. Ons doel is om onderwijs voor een nieuwe generatie te maken, een programma dat je voorbereid op de banen van de toekomst”, vertelt Dorien.

Vernieuwende HBO-opleiding

Het doel is om een opleiding neer te zetten die het heel anders doet dan het reguliere hoger beroepsonderwijs in Nederland. De opleiding bestaat voor de helft uit online leren en voor de andere helft uit praktische ‘challenges’ van bedrijven, ondersteund met intensieve persoonlijke begeleiding. De opleiding is tijdens de studie aan te passen om mee bewegen met de individuele ontwikkeling en interesses van de student. Maar ook met veranderingen in de markt of de samenleving. De huidige crisis is daar een goed voorbeeld van. Door de samenwerking met de universiteit van Northampton levert de opleiding een internationaal erkend bachelor diploma op. “Studenten vinden het nog altijd erg belangrijk om een opleiding af te sluiten met een erkend diploma. Terwijl de nadruk steeds meer komt te liggen op hoe jij als persoon jezelf ontwikkelt en klaarmaakt voor de toekomst, en minder op alleen het papiertje”, aldus Dorien.

Ondernemende leiding

Om deze opleiding mogelijk te maken, zette Dorien haar carrière buiten SintLucas voort als zelfstandig ondernemer. Ze is de nieuwe school gestart samen met ondernemers Bart Andriessen en Johan Lauter, zelf ervaren creatieve ondernemers. Coen van Ham helpt met creatie en strategie. “Bij deze vernieuwende en ondernemende opleiding past ook een ondernemende leiding, daarom vond ik het belangrijk om zelf ook écht fulltime ondernemer te worden. ‘Practice what you preach’”, zegt ze lachend. Een spannende, maar erg gave stap.

Inhoud opleiding

U.NXT biedt een driejarige bacheloropleiding Creative Business Studies die leert hoe je creatief denkvermogen kunt toepassen op technologie, data en business. De opleiding bereidt studenten voor op internationale banen van morgen. De opleiding bestaat zoals al gezegd uit online studeren in een ‘gegamificeerde’ omgeving. Je leert spelenderwijs, wat leren leuk maakt en effectief. De zo opgedane kennis pas je toe op praktijkopdrachten, challenges, die worden aangeboden door gerenommeerde bedrijven. Tijdens het studeren wordt de student constant en intensief begeleid door coaches die zelf ook uit de praktijk komen. Je doet het dus niet alleen.

Het online leren gebeurt door middel van zogenaamde MOOC’s: Massive Open Online Courses. Door middel van ‘learning analytics’ kunnen studenten en docenten de voortgang constant volgen en wordt veel betere begeleiding en ondersteuning geboden bij het leren van theorie. Je hoeft niet te wachten op een ander, en als je iets niet begrijpt krijg je meteen antwoord op je vragen. De opleiding bestaat uit vakken als Finance, Technologie, Data naar Design, academisch schrijven en persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Veranderende wereld

“Deze opleiding is hard nodig omdat de wereld verandert. Nu meer dan ooit. De maatschappij heeft behoefte aan deze ‘digitale business entrepreneurs’ die op zoek gaan naar pragmatische, innovatieve oplossingen. Die zichzelf willen blijven ontwikkelen. En die denken vanuit technologische kansen. Daar is ander onderwijs voor nodig”, gaat Dorien verder. “Een groot deel van de opleiding bestaat uit de eerder genoemde praktijkchallenges. Die komen rechtstreeks uit de praktijk en zijn hartstikke leerzaam. Op deze manier doen de studenten werkervaring op en de bedrijven krijgen geheel nieuwe blikken en meedenkend vermogen op hun uitdagingen.”

Microlab als leeromgeving

Studenten zien elkaar op de campus van U.NXT die gevestigd is in Microlab, en ze ontmoeten elkaar op locatie voor de challenges bij hightech bedrijven. Daar worden ze professioneel gecoacht worden door experts uit het vak. “Een bedrijfsverzamelgebouw zoals Microlab is de ultieme plek om onderwijs te verzorgen, dat hebben we als SintLucas al eerder ervaren bij een andere bachelor die we daar hebben opgezet (visual communication red.). Bedrijven en studenten vinden elkaar gemakkelijk in zo’n gebouw en studenten leren eerder hoe je professioneel te werk gaat. De opleiding past heel goed bij Strijp-S, omdat op deze bruisende plek techniek, creativiteit en business bij elkaar komen.”

Ik kan me voorstellen dat mensen na het lezen van deze tekst behoefte aan meer informatie of een persoonlijk gesprek. Onze open dagen gaan in deze tijd digitaal door. We videobellen wat af om iedereen van de juiste informatie te voorzien. Er is overigens ook veel te vinden op onze website: www.unxt.org. Ik ga graag met iedereen in gesprek. Op naar de start van het onderwijs van de toekomst.

3e foto  v.l.n.r. Johan Louter, Bart Andriessen, Dorien Verdier en Coen van Ham