Resultaten
do 25 jul 2019

The Natural Step: de natuurlijke stap naar duurzaamheid

Al bijna dertig jaar is The Natural Step actief in 54 landen vanuit 12 kantoren. In Nederland opereert The Natural Step vanuit de Torenallee op Strijp-S met Berend Aanraad als voorman. Een strategische duurzame non-profit organisatie die bedrijven en mensen wil bewegen en helpen om tot actie en uitvoering te komen op het gebied van duurzaamheid en circulair ondernemen.

Vervuiling en kanker zijn gelinkt

The Natural Step werd opgericht door Karl-Hendrik Robèrt, een Zweedse wetenschapper die wilde onderzoeken waarom kanker zo sterk toenam en hoe we kanker konden voorkomen. Hij legde de link tussen vervuiling en kanker en ontwikkelde principes, richtlijnen en een systematische werkwijze naar duurzaamheid waarbij een gedeelde taal en toepassing in de juiste context (cultureel en branche) van belang zijn. Inmiddels zijn wereldwijd duizenden organisaties en in Nederland 469 organisaties geholpen door The Natural Step.

Impact maken door organisaties te helpen duurzamer te worden

The Natural Step helpt mensen en organisaties met het zichtbaar maken van kansen en hefbomen om vervolgens samen te bepalen wat nodig is om de organisatie te verduurzamen. Gezamenlijk wordt een plan van aanpak gemaakt met een gepaste visie en ambitie. Om de spelregels goed te kunnen gebruiken is een proces nodig dat helpt te beschrijven hoe de toekomst eruit ziet als je helemaal duurzaam bent geworden om vervolgens te kijken waar je vandaag staat en welke stappen je dan moet zetten. Tijdens workshops leer je dit proces van ‘backcasten’ oftewel terugredeneren, maar ook een gedeelde taal te spreken. 

Duurzaamheid en de gemeenschap staan centraal

In Nederland begon Berend met een samenwerking met de gemeente Eindhoven. Bij gebiedsontwikkeling wordt de kwaliteit van wonen geoptimaliseerd binnen de grenzen van de planeet met aandacht voor energie, materialen, biodiversiteit, ontmoeting, gezondheid en water. “We helpen de deelnemers van onze trainingen om eerst door een andere bril te kijken naar de ontwikkeling van een gebied met een focus op een prettige leefomgeving”, zegt Berend. “In plaats van de auto stellen we de gemeenschap of zorg centraal. Daardoor ontstaat echt een hele andere aanvliegroute.” Inmiddels zijn woningcorporaties, bouwpartners en vele bedrijven aan de slag met duurzaamheid. Voorbeelden zijn de Philips fruittuin, de nieuwbouw aan de Karel de Grotelaan en het project Bosrijk.

Goed en gericht aan de slag gaan

Berend ziet nu echt impact ontstaan en duurzaamheid is hot. The Natural Step helpt met de juiste informatie en innovatie. Maar ook door mensen en organisaties aan elkaar te knopen, ketenpartners te inspireren en samenwerkingen tot stand te brengen. Door gezamenlijk tot een oplossing te komen met interessante businesscases die economisch echt werken en winstgevend zijn. En met de ervaring hoeft niet telkens het wiel te worden uitgevonden maar kan worden voortgebouwd op succesverhalen. 

Jonge generaties pakken het op

The Natural Step laat mensen zelf in actie komen en ontdekken waar hun invloed zit zodat ze zelf iets aan duurzaamheid kunnen doen. “Mensen vinden vaak de zingeving weer terug en gaan actief aan de slag”, legt Berend uit. “We zien een sneeuwbaleffect ontstaan.” Dat is het proces dat The Natural Step in gang wil zetten. Met name jongeren pakken de bal veel sneller op, hebben al die andere mind-set met duurzaamheid in het hart. De nieuwe generatie zet meer en grotere stappen en dat is hard nodig…

Meer informatie: https://thenaturalstep.nl