Resultaten
ma 17 jun 2024

Team Toub tovert superverse maaltijden uit de Springplankkeuken

Sinds dit voorjaar kun je bij Bakkie040 op Strijp-S de voedzame en gevarieerde maaltijden van Shoppie040 afhalen. De maaltijden worden gemaakt in de keuken van Springplank040, de organisatie die in Eindhoven sinds 2021 verantwoordelijk is voor opvang van dak- en thuislozen. Mounir Toub is de chef in deze keuken en deelt zijn verhaal.

Mounir Toub kwam, dankzij zijn broertje Samir, een aantal jaar geleden in contact met stichting Springplank040. Samir Toub was destijds vestigingsdirecteur van de stichting en vroeg zijn broer om de leiding over de keuken, waar maaltijden voor daklozen gekookt worden, op zich te nemen. “En als mijn broertje denkt dat ik het moet doen, dan doe ik het”, vertelt Mounir met een grote lach. En zo was Team Toub - zestien man/vrouw sterk - een feit en kon er onder professionele leiding gekookt worden.

Koken met hart en ziel

Met een team van twaalf werkt Mounir vanuit de Springplankkeuken aan de Castiliëlaan. Het team bestaat uit medewerkers, vrijwilligers en mensen die een daginvullingsprogramma vanuit de opvang volgen. Zo’n 150 maaltijden per dag worden met veel liefde bereid, bestemd voor de dak- en thuislozen van de maatschappelijke opvang in Eindhoven. Maar ook buurtbewoners en Oekraïense vluchtelingen genieten van de verse maaltijden. “Daar moeten meer mensen van kunnen profiteren”, bedacht Mounir samen met zijn team. En zo ontstond het idee voor Shoppie040.

Inmiddels kun je al een tijdje via de website van Shoppie040 dagelijks een andere verse maaltijd bestellen. Wat dacht je van ‘Spoti’(Springplank roti), nasi met gele bloemkool en kipborrelboutjes of een spaghetti bolognese met extra groenten. De maaltijden kosten allemaal €6,50. En het is bij de maaltijden van Shoppie040 echt een kwestie van opwarmen en daarna heerlijk genieten van een verantwoord en lekker bordje. Afhalen kan op vier plekken: bij het Springplank hoofdkantoor aan de Paradijslaan, bij de Springplankkeuken aan de Castiliëlaan, bij Opstart040 aan de Bellefroidlaan én dus bij Bakkie040, op Strijp-S.

Bakkie doen?

Bij Bakkie040 – ook van Springplank040 dus - drink je de lekkerste koffie, gezet en geserveerd door voormalig dak- en thuislozen, omgeschoold tot barista. Deze vier kanjers maken het team van Mounir compleet. Je vindt deze gezellig koffiebar in Plug-in-City, direct aan het Ketelhuisplein en Charlotte heeft daar de dagelijkse leiding. Mounir: “Ik droom van het zelf branden van onze koffiebonen, en dat gaat zeker ooit een keer gebeuren!”

Een druk baasje

Voor Mounir staat het maatschappelijk belang voorop en werkt hij graag met én voor (voormalig) dak- en thuislozen. “Kandidaten noemen we dat bij Springplank040”, legt Mounir uit. Maar ook het lesgeven aan verschillende onderwijsinstellingen is hem wel toevertrouwd. “Leerlingen enthousiast maken voor het werken in de keuken is heerlijk!”

Een druk baasje, heeft hij eigenlijk nog wel vrije tijd? “Ik doe eigenlijk alleen maar wat ik echt leuk vind, dus dat voelt niet als werk”, legt de chef uit. “Ik zou zonder moeite 365 dagen per jaar kunnen werken. Vakantie om weer op te laden heb ik in tegenstelling tot veel mensen eigenlijk niet echt nodig. Al geniet ik natuurlijk voor 100% als ik met mijn gezin op vakantie ga”, lacht Mounir. “Maar ik wil nog zoveel. Een eigen restaurant met Springplank openen bijvoorbeeld, dat wordt dan Happie040 natuurlijk!”