Resultaten
ma 09 sep 2019

Sorama: geluid en trillingen zichtbaar maken

Sorama maakt geluid zichtbaar en is in staat om geluidsproblemen op te lossen, geluid te verbeteren en omgevingen of fabrieken efficiënter te laten draaien door minder geluidsvervuiling. Ze ontwikkelden een geluidscameratechniek met een sensorunit met tientallen of soms duizend microfoons met geavanceerde software. Via deze techniek kunnen ze geluid classificeren en in beeld omzetten. 

Terugdringen van geluidsvervuiling

Sorama heeft als missie het terugdringen van geluidsvervuiling in de wereld. Bij een geluid van meer dan 40 decibel maak je al stresshormonen aan. Geluidsvervuiling is na luchtvervuiling de meest schadelijke omgevingsfactor voor de mens. Volgens de World Health Organisation staat een op de vijf Europeanen regelmatig bloot aan (te) schadelijke geluidsniveaus in de werk- en leefomgeving door machines, apparaten en voertuigen. Het kan slaap -, hart- en psychologische problemen veroorzaken, vermindert prestaties en veroorzaakt irritatie reacties en veranderingen in sociaal gedrag. 

Spin-off van TU Eindhoven

Rick Scholte richtte Sorama in 2009 op na zijn studie Electrotechniek aan de Universiteit van Twente en na zijn promotieonderzoek bij de Technische Universiteit Eindhoven. Hij liep stage bij Natlab bij het Philips Center For Fabrication Technology in geluidsvisualisatie maar omdat voor Philips “geluid” geen core business was, begon Rick voor zichzelf. Nu maakt hij producten stiller, laat ze minder trillen en geeft advies aan diverse grote bedrijven en overheden.

Geluid is een ondergeschoven kindje

De meeste klanten van Sorama komen binnen omdat ze de geluidsnorm bij een product niet halen doordat deze verscherpt is. Bij de ontwikkeling van producten is vaak onvoldoende kennis over geluid en hoe je dat kan verbeteren. “Er wordt bij het oplossen van geluidsproblemen te vaak een lapmiddel gekozen, je kunt het geluidsprobleem veel beter in de kern en bij de bron aanpakken. Dat is ook het meest efficiënt”, legt Rick uit. Hij adviseert bedrijven als Philips, Bridgestone, Bosch TT, ASML en probeert hen kennis en inzicht op te laten bouwen zodat ze vanuit dat inzicht gaan handelen en daarmee veel betere resultaten halen. Maar denk ook aan het opsporen van lucht- en gaslekken waarmee verlies van energie kan worden opgespoord en gedicht.

Geluidsoverlast signaleren of inzet voor veiligheid voor de overheid

Sorama is ook actief in het project Smart City op Strijp-S. Aan gevels of lichtmasten hangen geluidscamera’s die geluidsoverlast signaleren en heel nauwkeurig vaststellen wie de geluidsoverlast veroorzaakt. Met Artificial Intelligence kunnen ze vervolgens het geluid interpreteren met hun software. Die software kan bijvoorbeeld zeggen wat voor type geluid het is en deze data in een geluidskaart omzetten, vergelijkbaar met een warmtebeeld.

Maar ook voor de veiligheid op straat, in het verkeer en bij het uitgaansleven worden geluidscamera’s ingezet. Zo worden er nog dit jaar op Stratumseind en op de Kennedylaan kruising bij de TU/e geluidscamera’s opgehangen. De microfoons werken samen met slimme software zodat ongelukken of bijna-ongelukken herkend kunnen worden en de politie een automatische snelle melding krijgt voor een ongeval op een kruising of op de weg. 

Techniekontwikkeling voor slimmere oren & betere engineering

Sorama experimenteert veel met nieuwe technieken. Zo zijn ze bezig om met geluid producten te monitoren (bijvoorbeeld hoe een bus rijdt) en een melding van een autoalarm met een GPS coördinaat via een signaal door te geven aan de politie of buurtpreventie. 

De industrie kijkt volgens Rick te veel naar de geluidsnorm en zouden veel meer proactief moeten investeren aan de voorkant bij het ontwikkelen van hun producten om geluid te minimaliseren. Maar ook de burger moet al die geluidsoverlast niet accepteren. Een warmtepomp hoeft helemaal niet veel herrie te maken. De warmtewisselaar fabrikant moet veel beter zijn werk doen en het primaire ontwerp stiller maken.

Meer info: https://www.sorama.eu