Resultaten
ma 24 jul 2023

Stichting STRP: kunst inzetten bij maatschappelijke vraagstukken

Stichting STRP is al sinds 2006 een begrip op Strijp-S. Vooral door haar meest bekende initiatief STRP Festival, maar ook de andere activiteiten die de kunstinstelling door het jaar heen onderneemt mogen er zijn. Daarbij ligt de focus altijd op de rolverdeling tussen kunst, technologie en de mens. Shirley Hendrikse neemt ons mee in en het hoe en waarom van Stichting STRP.

Verbinding tussen kunst en technologie

Kunst gebruiken om ons op een andere manier naar bepaalde sociaal-maatschappelijke problemen te laten kijken, dat is altijd het uitgangspunt van Stichting STRP. Shirley: “Wij maken programma’s die alles te maken hebben met kunst, technologie, samenleving en toekomst. Kunst laat ons op een andere manier nadenken over de vraagstukken van nu, waarin technologie tegenwoordig een grote rol speelt. We zoeken naar de verbinding tussen die twee met daarin steeds meer focus op het menselijke aspect.”

 

Kritische blik ontwikkelen

Op STRP Festival komen alle programma’s van Stichting STRP in verschillende vormen samen: van exposities tot muziekperformances en van onderwijsprogramma’s tot talks. “Altijd met sociaal-maatschappelijke vraagstukken aan de basis. Het doel van het festival is vooral bewustwording creëren en laten zien dat er meerdere mogelijkheden zijn. Dat je zelf ook kritisch kijkt naar wat er nu is en vanuit daar tot nieuwe ideeën kunt komen. Dus niet alles maar 1-op-1 overnemen, maar zelf ook een mening en kritische blik ontwikkelen”, licht Shirley toe.

STRP Spacemakers

Maar STRP Festival is niet het enige programma van Stichting STRP. “Op de vierde etage van de Apparatenfabriek vind je ons initiatief STRP Spacemakers. Elk half jaar selecteren we tien jongeren, met uiteenlopende achtergronden, die ongeveer vijf maanden met een kunstenaar samenwerken. Ze krijgen een onderzoeksvraag mee en werken toe naar een expositie en een eindpresentatie. Hiermee hopen we de jongeren flexibiliteit en creativiteit mee te geven en ze uit de bubbel van hun opleiding te halen. Superinteressant wat dat elke keer oplevert!”

Gezamenlijk optrekken

Stichting STRP is Strijp-S deels ontgroeid, maar is nog wel heel blij met een kantoor in het gebied. “Er is een samenwerking op Strijp-S tussen ons, MU, EMOVES, Ontdekfabriek, Natlab en PopEi. Voor het onderwijs – waarmee we ons ook ontzettend veel bezighouden - verwijzen we naar elkaar door. Zo hoeven scholen niet enkel en alleen voor een uurtje naar bijvoorbeeld Natlab te komen, maar kunnen ze er meteen een leerzame middag op Strijp-S van maken. Zo hebben we laatst een workshop georganiseerd in combinatie met een filmvertoning en nagesprek in Natlab.”

Nieuwsgierig naar wat STRP allemaal te bieden heeft op het gebied van programma’s voor, met en over jongeren? Bekijk dan de website van STRP Onderwijs.

Alle foto's door Boudewijn Bollmann