Resultaten
vr 15 jul 2022

Snodevormgevers echt one of a kind

Snodevormgevers is de schakel tussen beeldende kunst, architectuur en ontwerp. Ze maken unieke producten en ontwerpen met humor en een twist voor bedrijven. Ze zijn bekend van onder andere de cortenstaal letters op Strijp-S en de intree van het Klokgebouw. Josef en Mander zijn huurders van het eerste uur en zijn sinds 2007 op een unieke plek in het Klokgebouw gevestigd. 

Wie zijn de snodevormgevers?

Josef Blersch en Mander Liefting hebben beiden gestudeerd aan de Designacademy in Eindhoven. Al snel bleek dat ze dezelfde ideeën hadden en dat er een goede match was. In 2003 startten ze als zelfstandige en werkten samen aan diverse projecten. Een van de eerste gezamenlijke projecten was een tentoonstelling tijdens de Dutch Designweek in 2003. Een tentoonstelling waar ze hun creaties aan het publiek toonden. Een belangrijk element dat je veelal terugziet in de ontwerpen is humor, ook wel ontwerpen met een twist. Dat zijn de Snodevormgevers!

De unieke vormtaal

Snodevormgevers ontwerpt met een unieke vormtaal producten en (kunst)installaties voor bedrijven. De architectonische ingrepen worden grotendeels zelf uitgevoerd in de werkplaats. Bij de werkzaamheden wordt een breed scala aan technieken gecombineerd. Josef vertelt: “We werken met hout en metaalbewerking, maar we kunnen ook elektronische, digitale, mechanische en muzikale elementen binnenshuis toepassen. Zo kunnen we voor de klanten een totaaloplossing aanbieden van ontwerp tot eindproduct.” 

Van ontwerp naar werkelijkheid

Voor de ontwerpen gebruiken ze geen gestandaardiseerde methodes en materialen. De ontwerpen worden gecreëerd vanuit de kennis van materialen. Waar de standaard oplossingen ophouden, gaan de Snodevormgevers vanuit de werkplaats in het Klokgebouw verder. Als een kunstenaar bijvoorbeeld een grafisch ontwerp heeft gemaakt waarin ook bewegende elementen zijn opgenomen, kijken Josef en Mander hoe dit in werkelijkheid gecreëerd kan worden waarbij het idee overeind blijft. De ontwerpen zijn vaak gekoppeld aan een inrichting met een bijbehorend lichtplan, maar ook voor installaties die gebruikt worden voor Festivals als Glow in Eindhoven.

Huurders van het eerste uur

Snodevormgevers was in 2007 een van de eerste huurders van het Klokgebouw. Josef en Mander hebben de hele transformatie van Strijp-S in de afgelopen jaren mee mogen maken. “Het terrein is veranderd van een oud en verlaten industriegebied naar een landelijke hotspot”, vertelt Josef. De ruimte waar ze gehuisvest zijn, is geen standaard kantoorruimte. De ambacht wordt in het Klokgebouw uitgevoerd en overal in de ruimte staan machines. Aan het plafond hangen trussen waarmee objecten in de ruimte verplaatst kunnen worden. “Op de vloeren zijn de plekken nog zichtbaar waar vroeger de grote Philips machines stonden, echt een mooi stukje historie”, vertelt Josef.

Wil je meer informatie over Snodevormgevers of een kijkje nemen in het portfolio? Bekijk dan de website www.snodevormgevers.nl.

- Adres: Klokgebouw 129, 5617 AB Eindhoven
- Instagram: www.instagram.com/josefblersch/ & www.instagram.com/manderliefting/