Resultaten
ma 04 feb 2019

Bento & Sushi vanaf 6 februari in Vershal Het Veem!

Op woensdag 6 februari vanaf 11.00 uur gaat Loes van Dijk starten met bento en sushi in Vershal Het Veem. Ook gaat ze Japans handgemaakte Rakukeramiek verkopen. Een aanwinst voor de Vershal met nieuwe en verrassende Japanse gerechten.

Gek van Azië

Loes is altijd al helemaal gek geweest van Azië. Onlangs was ze nog in Japan en dat verrukkelijke eten heeft haar niet losgelaten. Toen ze zes maanden geleden in de Vershal zat te eten, zag ze een leegstaande unit. Na een lange motivatiemail, een uitgebreide presentatie en een goed gesprek met Sint Trudo, was daar het startsein van Rusu, wat Loes in het Japans betekent. Ze verwacht veel gezelligheid in de Vershal en kijkt uit naar een goede samenwerking met de andere ondernemers. 

Bento met een Nederlands tintje

De bentobox is eigenlijk een koude maaltijdbox met gestoomde rijst, iets van vlees, tofu of vis, groenten en fruit en tamagoyaki (een gerold ei). De bento moet vooral gezonde ingrediënten bevatten die bijna allemaal uit de toko komen. In Japan is het aanbod bento’s enorm en zijn er honderden variaties waar ouders strijden om de mooiste bento met hun kind mee naar school te geven. In Japan is de bento verpakt in een gesloten deksel. Loes maakt de bento zelf vers in haar eigen keuken en verpakt de bento met een Nederlands tintje in een doorzichtige folie. 

Sushi maki 

Voor de sushi gaat Loes voornamelijk de sushi rollen (maki) aanbieden, voornamelijk vis en vegetarisch. Zowel de futo maki (een goed gevulde rol waar van alles in zit) als de kleinere maki (vegetarisch) wordt geserveerd waarbij de kleinere maki ook in vier verschillende smaken besteld kan worden. De soorten maki zullen gaan variëren. 

Raku keramiek

Loes gaat ook Japans handgemaakte Raku keramiek verkopen. De keramiek wordt in Tegelen door Imants Ancans gemaakt en zij is gepromoveerd in het vervaardigen van Japanse Raku keramiek. De keramiek krijgt een aparte kleur door een bepaalde manier van stoken met verschillende materialen die wat achter laten op de keramiek, gecombineerd met een afkoeling in houtsnippers. Voeg je bijvoorbeeld metaal toe tijdens het stoken, dan wordt het handgevormd kopje of handgedraaid kommetje koperkleurig. Geen enkel kopje of kommetje is daarom qua kleur hetzelfde. 

Japanse recepten

Alle recepten bij Rusu zijn echt Japans. Loes volgde een speciale kookcursus in Japan. Kenmerkend voor Japans is dat de hoofdingrediënten vaak hetzelfde zijn, dat het qua smaak  niet scherp is waardoor het ook toegankelijk blijft voor ouderen, kinderen of werkenden die daarna nog een belangrijke afspraak hebben. “Het vlees wordt gebakken maar de groente wordt voornamelijk gekookt in dashi (een vis die gedroogd en gerookt is in poedervorm). Dat poeder voeg je toe aan het water en dit geeft de lekkere smaak aan de groenten. Beetje sojasaus erbij en klaar!”, lacht Loes. Dat wordt smullen in de Vershal bij Rusu…

Vacature

Loes is nog op zoek naar een medewerker voor de maandag en dinsdag van 11.00 tot 18.00 uur. De persoon moet affiniteit hebben met Japan. “Het koken leer ik ze wel en leeftijd maakt niet zoveel uit.” Mensen die interesse hebben, kunnen zich melden bij Rusu in de Vershal.