Resultaten
vr 14 feb 2020

Ratio: Standaard systeem specificatietaal voor vermindering van ontwerpfouten

Onlangs verhuisde startup Ratio van de TU/e-campus naar Strijps, bij Founded By All in het Klokgebouw. De startup heeft methoden en technieken ontwikkeld voor het specificeren, visualiseren en analyseren van systeemarchitecturen. 

Met de specificatietaal van Ratio zijn de van oudsher lange specificatiedocumenten  visueel te maken waardoor het ontwerp van verschillende onderdelen makkelijker op elkaar afgestemd kan worden. Ratio helpt daarmee om ontwerpen robuust te maken en vermindert ontwikkelfouten en -kosten.

Ruw en rommelig Strijp-S

Tim Wilschut is in 2018 gepromoveerd op de technologie achter de startup Ratio, Tiemen Schuijbroek is aangehaakt toen hij afstudeerde in het in het kader van het promotieonderzoek van Tim. Ratio kwam onlangs in de finale van de Philips Innovation Awards en heeft de Golden lightbulb challenge en de TU/e Contest  gewonnen. Voor die laatste wedstrijd won het bedrijf een jaar lang een werkplek in de Innovation Space op de TU/e-campus. Toen dat jaar voorbij was, ging het bedrijf op zoek naar een andere geschikte plek in Eindhoven. De keuze is uiteindelijk op Strijp-S gevallen, bij Founded By All in het Klokgebouw. “De sfeer op Strijp-S spreekt ons aan, dat het niet allemaal perfect is maar juist een beetje ruw en rommelig”, vertelt Tim. Tim en zijn collega’s gaan graag naar Intelligentia ICE en ook gaan ze graag naar het Ketelhuis om wat te eten of een biertje te drinken. “Het is niet zo druk als in het centrum, hier is het wat relaxter en er is wat meer ruimte. Dat vinden we fijn”, aldus Tim.

Computerleesbare specificatietaal

De techniek achter Ratio begon toen Tim zijn promotieonderzoek startte in samenwerking met Rijkswaterstaat. De opdracht was om een standaard specificatietaal te ontwikkelen waarmee Rijkswaterstaat ontwerpen van sluizen meer kon standaardiseren. Als Rijkswaterstaat de bouw van sluizen aanbesteedt moeten de ontwerpeisen zeer specifiek en betrouwbaar zijn zodat marktpartijen een correcte berekening van de kosten kunnen maken. Aangezien de komende jaren veel sluizen vervangen moeten worden is het belangrijk dat ontwerpeisen en begrotingen kloppend zijn, zowel voor opdrachtgever als opdrachtnemer. Als er onduidelijkheden of tegenstrijdigheden in de eisen staan, leidt dat tot discussies tijdens of na de aanbesteding. De uitdaging van Tim was om een computerleesbare specificatietaal te maken waarmee afhankelijkheden tussen componenten beter in kaart gebracht kunnen worden door middel van visuele representatie.

Standaardtaal

Tim is naast het werken aan de startup ook actief om de specificatietaal aan te leren bij studenten en promovendi. Op de TU/e geeft Tim een vak, samen met zijn copromotor Pascal Etman, waarin studenten in groepjes van zes, projecten voor bedrijven doen met deze techniek. Daarnaast ontwikkelt Ratio met het High Tech Systems Center een eendaagse cursus voor promovendi om te werken met de technieken en methodes van Ratio. “De specificatietaal zal hopelijk ooit een standaard worden in de branche, ons idee is om de taal uiteindelijk helemaal open access te maken. Dat is nu nog te vroeg en te risicovol, maar uiteindelijk willen we de drempel om de taal te gebruiken laag houden. Als de taal niet gesproken wordt, gaat hij dood”, aldus Tim. 

Workshop afstand bestuurbare auto

Ratio Case laat opdrachtgevers tijdens een korte workshop ervaren hoe de methoden en technieken werken door middel een afstand bestuurbare auto. De deelnemers halen de auto uit elkaar en ze moeten een systeemarchitectuur model maken van de auto. De casus is dan om de assemblagekosten van de auto te verlagen door de auto te analyseren en erachter te komen waar de kosten gereduceerd kunnen worden. Dat kan op gestructureerde wijze door de methoden en technieken van Ratio. Opdrachtgevers kunnen zo de methode en technieken in het klein ervaren.

Voor meer informatie over Ratio, bekijk de website https://ratio-case.nl/