Resultaten
do 08 apr 2021

Plug-in-City werkt aan permanente, flexibele plek voor startende creatieve ondernemers

Het circulaire ondernemersinitiatief Plug-in-City bestaat al 10 jaar op Strijp-S, steeds op een tijdelijke plek die door Trudo ter beschikking is gesteld. Een inspirerende plek waar het duurzame denken en doen in de praktijk wordt gebracht en bewoners en bezoekers van Strijp-S kan inspireren.


Afbeelding 1 – Pluggers aan de slag met een conceptvoorstel voor het Ketelhuisplein

Ivo Hulskamp, voorzitter, is trots op de plek die Plug-in-City heeft ingenomen op Strijp-S: “We hopen dat we een permanente, flexibele plek kunnen houden in de Driehoek op Strijp-S. Het is erg belangrijk dat er in de stedelijke omgeving ruimte blijft voor creatieve, nieuwe initiatieven.”

Ruimte voor creatieve starters

Het initiatief kreeg de ruimte op Strijp-S door een aantal ondernemende en creatieve initiatiefnemers, in samenwerking met Trudo. De huidige prominente locatie op het Ketelhuisplein past goed bij de gewenste uitstraling van dit gebied, maar is nog altijd tijdelijk. Er zal uiteindelijk toch gebouwd worden op de plek waar Plug-in-City nu gevestigd is. Ivo en collega’s zijn in gesprek met Trudo om een permanente plek op Strijp-S te krijgen. “Onze circulaire, flexibele bouwstijl biedt ruimte aan kleinere ondernemers en creatievelingen om iets te kunnen starten in stedelijke omgevingen zoals Strijp-S”, aldus Ivo.

The New Block op Strijp-S

Plug-in-City is ook onderdeel van The New Block, een nieuwe circulaire bouwhub op Strijp-S. De missie van 'The New Block' (voorheen Circulab) is om initiatieven op het gebied van circulair ontwerpen en bouwen te verbinden in een platform en vooruit te helpen en daarmee het ‘nieuwe normaal’ op het gebied van de gebouwde omgeving vorm te geven.

The New Block wil koploper zijn en blijven in de opgave die de Transitieagenda Bouw en de Bouwagenda zo duidelijk laten zien. In The New Block werken de volgende partijen samen Park Strijp Beheer, Gemeente Eindhoven, Volker Wessels, Stam en de Koning, De Conceptenbouwers, Yellow Sunshine , Plug-in-City, bygg architecture, BURO KADE.

Afbeelding 2 – Visualisatie The New Block - Renders en illustraties 'Bygg architecture & design' 

Verder dan Strijp-S

Het collectief achter Plug-in-City is op meer plekken bezig dan alleen Strijp-S. Ook op het VDMA-terrein in het centrum van Eindhoven is men bezig en voor het Eindhoven museum heeft men een mini-plug-in-city gebouwd die reizend door Eindhoven ging. “Ons doel is om de stad levendig te maken en de ruimte op te zoeken in een vaste stedelijke omgeving. Dat er nog ruimte is om te experimenteren en iets nieuws op te starten”, vertelt Ivo. Plug-in-City is klaar voor een vervolgstap en werkt daar momenteel ook hard aan. Verschillende ‘pluggers’, de leden van Plug-in-City, zijn klaar voor een stap naar een permanente, creatieve plek.

Verknocht aan Strijp-S

Ivo Hulskamp, Tim Kouthoofd, Piotr Szczesniak en Raphael Coutin van architectenbureau Bygg vormen samen met Ben Pearce het bestuur van Plug-in-City. Samen met de groep vrijwilligers werken zijn aan Plug-in-City als een circulair project dat goed past bij hun dagelijkse werkzaamheden. “We zijn verknocht aan Strijp-S en willen Plug-in-City nog naar niveau 3.0 krijgen waarbij we nog meer onze modulaire en inplugbare ambities waar kunnen maken”, vertelt Ivo. Plug-in-City zal altijd uitstapjes in de rest van de stad blijven doen en het concept verder blijven ontwikkelen.

Doorgroei

Veel pluggers, zo heten de leden van Plug-in-City, zijn klaar om verder door te groeien. Plug-in-City is voor velen een mooie beginstap waarna verdere groei in de stad mogelijk is. Ondanks dat er veel creatieve broedplaatsen zijn in de stad voegt Plug-in-City met diens eigen karakter echt iets unieks toe. “Wij zijn een goede vorm om in stedelijk verdichte omgevingen meer ruimte te geven aan kleine initiatieven en starters. Vooral creatieve en startende ondernemers die dingen op een andere, duurzame manier willen doen”, vertelt Ivo.


Afbeelding 3 - Conceptvoorstel Plug-in-City voor Ketelhuisplein - Renders en illustraties 'Bygg architecture & design'