Resultaten
di 01 mrt 2022

Plasticvervuiling oplossen bij de bron

Searious Business is een sociale onderneming die samenwerkt met grote merken en organisaties om hun plastic afval te verminderen. Plasticvervuiling is een wereldwijde crisis die bij de bron opgelost dient te worden. Recent is het bedrijf verhuisd naar een grotere locatie op Strijp-S. “Ons kantoor is omringd door andere jonge dynamische start-up bedrijven en die energie werkt aanstekelijk”, aldus Willemijn Peeters van Searious Business. 

Bedrijven zijn de echte katalysatoren van verandering

Het begon allemaal toen Willemijn Peeters de TED-talk van Sylvia Earle (Amerikaanse oceanografe, diepzeeonderzoekster en auteur) zag, die de effecten van plasticvervuiling op onze oceaan liet zien. Willemijn vertelt: “Het maakte zo’n indruk op mij dat ik wist dat ik er iets aan moest doen. Toen zag ik wat Boyan Slat deed met het Ocean Clean Up-project. Ik was zo geïnspireerd door zijn gedrevenheid om oplossingen te vinden, maar het kwam ook bij me op dat het geen zin heeft om op te ruimen terwijl er nog elke minuut een vuilniswagen van plastic onze oceaan inrijdt. Ik moest het bij de bron aanpakken, voordat het afval wordt”. Jarenlang heeft Willemijn in en met coöperaties gewerkt aan duurzaamheid. Daarbij werd duidelijk dat bedrijven de echte katalysatoren van verandering zijn. “Ik ben goed in het helpen van bedrijven om veranderingen door te voeren. Daarom ben ik Searious Business begonnen”, vertelt Willemijn.

De ultieme missie? Geen plastic in onze oceaan

Voordat gestart wordt met het opruimen van de vervuiling die er is, moet eerst de ‘productiekraan dichtgedraaid worden’. Volgens Searious Business begint dit bij het bedrijfsleven. Het team van duurzaamheidsexperts laat bedrijven zien hoe ze hun plastic voetafdruk kunnen verkleinen door de circulaire principes van verminderen, hergebruiken en recyclen. “Het traditionele lineaire systeem van take-make-waste kan niet doorgaan, we moeten evolueren naar de circulaire economie waarin materialen steeds opnieuw worden gebruikt en hergebruikt”, vertelt Willemijn. Om zo'n duurzame verandering te bewerkstelligen, overtuigen ze bedrijven ervan dat het ook rendabel is om over te stappen op circulair plasticgebruik. Naast het werk met commerciële klanten, werkt Searious Business ook aan grotere internationale projecten met overheden, recyclers, merkeigenaren en NGO's om transformatie op systeemniveau te stimuleren. De ultieme missie? Geen plastic in onze oceaan. 

Duurzaamheid kan een geweldige zakelijke kans zijn

Het succes wordt gemeten in termen van impact. Het doel is om zoveel mogelijk plastic afval te verminderen en de negatieve impact op onze oceaan te verminderen. Duurzaamheid is niet vrijblijvend, het is essentieel voor onze planeet, voor de toekomstige generaties en voor bedrijven. Maar duurzaamheid moet niet als een last worden gezien, het kan een geweldige zakelijke kans zijn. De duurzame oplossingen van Searious Business verminderen niet alleen plastic afval, ze helpen klanten relevant te blijven, marktaandeel te vergroten en verschillende markten te openen in deze snel veranderende wereld.

We kunnen niet blijven weggooien

Hoewel Searious Business gelooft dat de plasticvervuilingscrisis niet zal worden opgelost door individuele acties, is er nog steeds genoeg dat je als individu kunt doen om een verschil te maken. “Verander je mindset ten opzichte van plastic en stop met het beschouwen als wegwerpartikel. Spoor bedrijven om je heen aan om te veranderen. We kunnen niet blijven weggooien, er is geen ontkomen aan!, aldus Willemijn.

Strijp-S is het knooppunt van designtechnologie

Searious Business is al langere tijd gevestigd op Strijp-S. Recent zijn ze verhuisd naar grotere locatie. De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen in het gebied geweest. Willemijn vertelt: “Ik verwacht dat het een centrale rol zal blijven spelen in de economie van de stad. Ik hoop dat het zijn pioniersgeest behoudt, het is zo'n inspirerende plek om te zijn. Strijp-S is het knooppunt van designtechnologie in Eindhoven en daar wilden we deel van uitmaken, ons aansluiten bij de changemakers. Ons kantoor is omringd door andere jonge dynamische start-up bedrijven en die energie werkt aanstekelijk”.

Ook bij Searious Business werken?

Het jaar 2022 is erg goed van start gegaan voor Searious Business met veel nieuwe klanten en projecten in de pijplijn. Het systemische veranderingsproject in Marokko om plastic voor eenmalig gebruik dat in supermarkten wordt gemaakt, aan te pakken, gaat de fase van opschalen in, wat erg spannend is. Vorig jaar heeft Searious Business in de supermarkten Marjane en Carrefour een statiegeldsysteem ingevoerd voor het recyclen van PET-flessen, vergelijkbaar met het statiegeldsysteem in Nederland. Ook is er een herbruikbaar containerschema voor de delicatessenbalies ontworpen. Het project werd zo goed ontvangen door de klanten dat de supermarkten hebben besloten het uit te rollen naar meer winkels in het hele land. Nu al deze nieuwe projecten lopen, wordt het team verder uitgebreid. Dus ben je ambitieus en nieuwsgierig om meer te leren? Bekijk de vacatures op de website.

Wil je de ontwikkelingen van Searious Business volgen? Bekijk dan de website.

Adres: Torenallee 30-16, 5617 BD Eindhoven
Website: www.seariousbusiness.com
Facebook: www.facebook.com/seariousbusiness
LinkedIn: www.linkedin.com/company/searious-business