Resultaten
ma 03 jun 2019

Micro-S: Siermakers hergebruikt bloemstukken

Bloemstukken van verse bloemen gooi je na ruim een week weg. De bloemstukken van Siermakers zijn van zijden bloemen en blijvende natuurlijke materialen gemaakt, worden verhuurd en na drie maanden gewisseld en hergebruikt. Een nieuwe startup in Microlab die de markt wil veroveren met seizoensabonnementen.

Elk seizoen een fris bloemstuk

Marita van der Hart is het creatieve brein van het bedrijf. Zij maakt bijzondere bloemstukken van allerlei zijden bloemen in vele kleuren, gecombineerd met bijv. echte takken in drie formaten. Vanaf 2005 is Marita al bezig met bloemschikken. Ze maakte van haar hobby haar werk en verkocht de bloemstukken via haar eerste bedrijf Elisense Bloemen. Met de komst van Niels Overbeeke werd een ander businessmodel bedacht. Ze bedachten een seizoensabonnement waarin bedrijven en particulieren elk kwartaal een fris bloemstuk ontvangen. Siermakers werd opgericht, het paar vertrok uit de provincie Zeeland en vanaf december 2018 zitten ze in Microlab.

Het is een beetje kunst

Klanten kunnen hun wensen qua kleurstelling doorgeven en bij het creëren van het bloemstuk wordt daar rekening mee gehouden. De opmaak wordt op het seizoen aangepast met in het voorjaar o.a. bloesems en magnolia’s, in de zomer uitbundige kleuren met lathyrus (siererwt) en dahlia's en in de herfst en winter bessen en amaryllissen. Rozen worden het hele jaar gebruikt.

Aan veel decoraties worden takken en andere natuurlijke materialen toegevoegd. Ook worden allerlei vormen en kleuren vazen geleverd. Marita vond het zonde dat er zoveel werk ging zitten in het maken van een bloemstuk met verse bloemen en dat dit vervolgens na een dikke week moest worden weggegooid. “We maken vaak iets bijzonders en het is soms net een beetje kunst”, vertelt Marita. “We wisselen elk seizoen het bloemstuk en het idee is dat we dat stuk weer kunnen herplaatsen bij een andere klant”.

Duurzaamheid ten top 

De combinatie van duurzaam hergebruik en genieten van een mooi bloemstuk voedt het enthousiasme bij Marita en Niels. Een nieuw verdienmodel waarbij de bloemen en vazen verhuurd worden. Na drie maanden wordt het bloemstuk door Siermakers bij de klant opgehaald en schoongemaakt. Ze maken het weer stofvrij, herstellen of restylen waar nodig  en kunnen het bloemstuk weer bij een andere klant gebruiken. Soms worden de bloemstukken tijdelijk opgeslagen. Via een systeem wordt bijgehouden welke klant welk bloemstuk heeft gehad.

Zakelijke én particuliere klanten

Siermakers heeft op dit moment alleen nog zakelijke klanten maar ze wil ook particulieren beleveren en verwennen met hun bloemstukken. Mensen willen graag verrast worden en telkens wat anders krijgen om op de balie of in de woonkamer te zetten. Bijkomend voordeel is, dat de klant geen werk heeft aan de bloemen. Einde dit jaar willen ze 160 wissels per jaar halen en over drie jaar 800 wissels. 

Meer informatie: siermakers.nl