Resultaten
wo 09 jan 2019

Kriz Lifestyle, interieur met een vleugje Scandinavisch en retro-invloeden

Kriz Lifestyle is een interieurwinkel gevestigd in de Urban Shopper, gebaseerd op eigen design, duurzaamheid en upcycling. Christa maakt zelf meubels en een deel koopt ze in, passend bij haar eigen stijl. Met een vleugje Scandinavisch, donkere kleuren, pasteltinten en retro-invloeden.

Zelf-producerende ontwerpster

Christa studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving (nu Design Academy) in Eindhoven. Ze is van huis uit ontwerpster en werkte vele jaren in de textielindustrie, de mode-industrie en bij een weverij. Bij die laatste werkgever kwam ze in aanraking met interieur- en meubelstoffen. Vijftien jaar geleden besloot ze om voor zichzelf te beginnen en interieur voor de winkel te ontwerpen en te maken. Ze begon in Stratum maar is vanaf het begin van de Urban Shopper op Strijp-S gevestigd. “Het mooie is dat ik hier mijn producten verkoop in mijn eigen omgeving die ik zelf gecreëerd heb.”

Denken vanuit het materiaal en inspiratie uit de omgeving

We zien typische meubels en kasten met een eigen karakter, gemaakt van multiplex hout. “Als ik zelf iets ontwerp, denk ik altijd vanuit het materiaal”, vertelt Christa. Ze wordt vaak geïnspireerd door alles wat ze in haar omgeving ziet en vertaalt dit naar haar interieurontwerpen. De grote delen hout koopt ze op maat gezaagd in en de kleine delen zaagt ze zelf in haar werkplaats op de Hastelweg in Eindhoven.

Upcycling en duurzaamheid

Christa maakt ook zelf lampen van gebruikte kunststof bakken en bekers. Die bakken en bekers verzamelt ze via kringloopwinkels of ze krijgt ze van mensen. Ze gebruikt altijd de bestaande vormen maar snijdt er stukken uit en maakt er gaten in om de onderdelen op elkaar te laten passen. Om een gladdere en fijnere structuur te krijgen, worden de randen geschuurd. Het opwaarderen van bestaand materiaal wordt upcycling genoemd en is duurzaamheid ten top. “Het is veel uitproberen en creatief werk maar het is goedkoop basismateriaal met een mooie en duurzame lamp als eindresultaat”, lacht Christa trots.

Samenwerking met lokale en duurzame partners

De accessoires komen van diverse partners waar Christa mee samenwerkt. Zo worden de kandelaarkaarsen gemaakt door een oud-studiegenoot van haar. Hij maakt de kaarsen van restantkaarsen uit Nederlandse kerken. Studio Roof maakt opvallende items voor aan de muur of op de kast van gebruikt gerecycled karton zoals insecten en auto’s. En de schilderijen zijn van Anja Bakker, een kunstenares uit Best. Het past allemaal bij de stijl van Kriz Lifestyle in een mooi totaalplaatje met unieke producten die je nergens anders ziet.

Werken in je eentje in een groeiend Strijp-S

Christa heeft altijd steun en hulp gehad van haar partner maar werkt toch vooral in haar eentje. Ze vindt het daarom prettig om met meerdere ondernemers in de Urban Shopper te zitten.  “Strijp-S is een gebied waar ik als ontwerper goed in pas. Het is fantastisch om de ontwikkeling te zien en de urban look past bij mijn uitstraling en creativiteit”, beaamt Christa.

www.krizlifestyle.nl | www.urbanshopper.nl