Resultaten
ma 02 nov 2020

Inspirerende tentoonstelling bij Yksi Expo: Anders omgaan met plastic, het moet en het kan

Plastic geldt als een goedkoop materiaal, en daarom gooien we het al snel weg. Met alle gevolgen van dien. Hoogste tijd om anders naar plastic te kijken en er anders mee om te gaan. Vandaar de titel ‘Rethinking Plastic, Anders ontwerpen met ’s werelds meest verguisde materiaal’, van de prikkelende tentoonstelling die te zien is bij Yksi Expo.

Het is tevens de start van een uitgebreid tweejarig programma bij Yksi Expo rond het thema plastic in al zijn aspecten.

We beseffen inmiddels de urgentie van plastic als milieuprobleem, maar tegelijkertijd is het een zeer nuttig materiaal en is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. Denk aan toepassingen in de medische sfeer, op het gebied van elektriciteit, in auto’s en vliegtuigen en in huishoudelijke apparaten. We moeten dus anders gaan denken over plastic als materiaal en er anders mee omgaan. In die noodzakelijke transitie spelen ontwerpers een cruciale rol. Bij het ontwikkelen van alternatieven. Bij het zodanig ontwerpen dat plastic producten langer mee gaan en beter te scheiden en dus beter te recyclen zijn. Bij het bedenken van methoden en systemen om plastic op een zinvolle manier in te zamelen. Bij het hergebruiken en upcyclen van plastic in nieuwe producten. En zeker ook bij het creëren van (gevoels)waarde zodat gebruikers plastic anders gaan beleven.

Aan de hand van zes thema’s laat de tentoonstelling Rethinking Plastic tal van verrassende voorbeelden zien. Van prei-afval voor het verpakken van veldsla tot meelwormen die piepschuim eten en omzetten in eiwit. Van een volledig circulaire fiets van plastic tot een plastic-achtig materiaal uit afgedankte ei- en notendoppen. En mooie vazen gemaakt van sigarettenfilters of van ambachtelijk bewerkt pvc-afval.

Een van de deelnemers aan de expositie is Rogier de Nijs met BEAT Plastic Waste. Rogier de Nijs wil als musicus het probleem van vervuiling aan de kaak stellen. Eerder maakte hij de voorstelling Water Creatures, Floating in the Plastic Soup. Met behulp van crowdfunding werkt hij nu aan BEAT Plastic Waste – Soundtrack of the Plastic Age, een album geschreven voor èn uitgevoerd op instrumenten van plastic afval.

De expositie is het startschot van een uitgebreid programma van twee jaar bij Yksi Expo met wisselende exposities, lezingen, workshops en filmavonden. Ook gaan studenten van diverse ontwerpopleidingen aan de slag met het thema plastic. Als eerste in de reeks waren dat studenten van het Koning Willem I College in Den Bosch, afdeling Media Art & Performance. De verrassende resultaten van hun projecten zijn nu ook te zien bij Yksi Expo.
Rethinking Plastic is een samenwerking van Yksi Connect, Yksi Expo, Searious Business en Dutch Design Foundation en kwam tot stand met steun van Stichting Stokroos en Cultuur Eindhoven en ondersteuning van Oerlemans Packaging en Moonen Packaging.
Als Embassy of Rethinking Plastic maakt Yksi Expo tijdens de komende Dutch Design Week deel uit van de Wolrd Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation.