Resultaten
vr 08 okt 2021

Innovatieve, ondernemende musicus Steven Henry voelt zich thuis in het Microlab

Basklarinettist en componist Steven Henry is gevestigd in Microlab op Strijp-S en voelt zich thuis in de innovatieve makersomgeving. Hij is een innovatieve muzikale ondernemer: Een van de dingen waar hij mee bezig is, is het gebruik van sensoren waarmee hij door middel van beweging digitale effecten aan te sturen. Dit terwijl hij 'gewoon' akoestisch basklarinet speelt. 

Steven is zelfstandig muzikant, componist, performer en geeft (bas)klarinetlessen. “Ik vind mezelf maker, het creëren en schrijven van nieuwe muziek en ondernemend bezig zijn, daarom zit ik echt op mijn plek in Microlab”, aldus Steven.

Digitaal analoog

Een Zwitserse klarinet-collega van Steven stond aan de basis van een oplossing op digitale en analoge muziek te combineren. Steven en enkele andere klarinet-collega's werken nu mee aan de verdere ontwikkeling: “Ik kan gewoon spelen zoals ik gewend ben, en kan met gebaren de elektronica aansturen. Die gebaren worden digitaal omgezet in filters en effecten en ik kan de begeleiding aansturen”. Vooral de combinatie tussen akoestisch en elektrisch is uniek, vaak functioneren die twee los van elkaar.

Stichting MuST

Steven heeft stichting MuST opgericht die zoekt naar de kruisbestuiving tussen muziek enerzijds en wetenschap en technologie anderzijds. De stichting wil in de toekomst contact leggen met het bedrijfsleven, de onderwijsinstellingen en de overheid in de Brainportregio met het doel om artistieke meerwaarde te creëren en musici te verbinden met wetenschappers, ingenieurs, onderzoekers, knutselaars, technici, en andere geïnteresseerden. 

Internationaal

Onlangs speelde Steven op het Europees Klarinetfestival in Hongarije. Tijdens dit festival van 24 tot en met 27 augustus kwamen zo’n 60-100 klarinettisten vanuit heel Europa samen om concerten en optredens te verzorgen voor een breed publiek. “Dit festival in Hongarije was het eerste internationale optreden dat ik sinds februari 2020 heb verzorgd. Het was erg leuk om daar mijn collega’s te ontmoeten en te spelen voor internationaal publiek”, aldus Steven.

Trio Rodinia

Steven speelt al enkele jaren in een trio genaamd Rodinia. Het bestaat uit pianist Ferdie van Assche, violiste Esther Damsma – in ’t Groen en Steven is de bassklarinettist van het trio. Het trio speelt een mix van muziekstijlen, waaronder klassieke muziek, latin, minimal music en jazz. Eigenlijk speelt Rodinia muziek die Ferdie, Esther en Steven zelf het leukst vinden om te spelen. Hierdoor varieert het programma van onder andere Mendelssohn tot Frahm en van Piazzolla tot Pärt.

Zakelijke creatief

“De contacten in Microlab hebben met geholpen wat zakelijker te denken. Creatievelingen zoals ik missen dat stukje vaak en voor mij is het fijn dat ik daar wat van mee kan krijgen hier op mijn werkplek”, vertelt Steven. Steven besteed daardoor meer aandacht aan de zakelijke kant. De ondernemende sfeer inspireert om zichzelf te ontwikkelen. Steven heeft de Corona-tijd gebruikt om zich te verdiepen in het componeren van filmmuziek. Ondertussen werkt hij met Xavier van Delft, een documentairemaker/animator/regisseur gevestigd op Strijp-S, aan een serie korte animatie/verhalen gerelateerd aan Brabants historie. Steven componeert muziek voor diverse ensembles, orkesten en instrumenten en tegenwoordig ook voor animaties en films die gebruikt wordt onder animaties en films.

De DvdH-foto's zijn gemaakt door Diewke van den Heuvel en de JvE-foto is gemaakt door Joost van Eekelen

Steven Henry Music

Kastanjelaan 400
5616 LZ Eindhoven

Website: https://www.stevenhenrymusic.com/
Instagram: https://www.instagram.com/stevenhenrymusic/

Facebook: https://www.facebook.com/StevenHenryNL (profiel) of https://www.facebook.com/StevenHenrymusic (page)