Resultaten
di 18 feb 2020

IBIS power: Vechters voor duurzaamheid

"We zijn een club vechters voor duurzaamheid. We hebben iets gemaakt dat uniek in de wereld is; we combineren de opwekking van wind- en zonne-energie in een modulaire dakunit voor hoge gebouwen”, vertelt CEO en oprichter Alexander Suma.

Daarmee wekt de PowerNEST van IBIS Power zes tot zeven keer meer energie op dan een dak waar alleen zonnepanelen op geplaatst worden. Gebouw Haasje Over op Strijp-S is een van de eerste gebouwen in Nederland die zo’n dakinstallatie krijgt. Alexander is trots dat hun product wordt geplaatst op het innovatieve Strijp-S, ze zijn zelf gevestigd in het Klokgebouw.

Modulaire dakinstallatie

Bij het plaatsen van een PowerNEST wordt het hele dak verhoogd met een unit die een meter uitsteekt over de gevel van het gebouw. In de unit wordt wind versneld zodat de windturbine altijd genoeg snelheid heeft om op te wekken. Daarnaast wordt de wind gebruikt om de zonnepanelen op het dak van de installatie te koelen, waardoor ze meer stroom opwekken. “De PowerNEST is helemaal modulair gemaakt in dezelfde standaardmaten als bij de bouw gebruikt worden, waardoor hij altijd precies op een plat dak past”, vertelt Alexander. De modules bieden IBIS power de mogelijkheid tot massaproductie waardoor er in de toekomst veel gebouwen van de PowerNEST voorzien kunnen worden voor een goede prijs.

Groeipotentie

IBIS power heeft een enorme marktpotentie, gezien de maatschappelijke noodzaak van verduurzaming en de sterke punten van het product. Vorig jaar hebben ze drie units geplaatst en dit jaar verwachten ze er sowieso 14 en misschien wel 40 te gaan plaatsen. De salespijplijn vult zich inmiddels ook goed met aanvragen uit binnen- en buitenland. Momenteel hebben ze al projecten in voorbereiding in de Verenigde Staten, de Emiraten, Taiwan, Bonaire en Aruba. IBIS power is bezig met een investeringsronde om het team te kunnen uitbreiden en het aantal projecten te kunnen uitbreiden.

Duurzaam Haasje Over

Alexander prijst Sint Trudo voor het nemen van hun verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid, door als voorloper een PowerNEST te installeren op gebouw Haasje Over. “Uiteindelijk heeft iedere woningcorporatie een flinke opgave om te verduurzamen, we zijn blij om samen te mogen werken met Trudo op ons eigen Strijp-S”, geeft Alexander aan. Op gebouw Haasje Over komen vier modules, waarmee het hele dak vol komt te staan met PowerNEST. “Ik vind het erg gaaf dat ik straks iedere dag vanuit het Klokgebouw ons product kan zien”, vertelt Alexander trots.

Eindhovense intelligentie

Het product van IBIS power is voortgekomen uit wat Alexander ‘Eindhovense intelligentie’ noemt. Het bedrijf is mede ontstaan vanuit de Technische Universiteit Eindhoven en werkt daarmee nog steeds actief samen. “De mensen in de regio Eindhoven hebben de juiste achtergrond en het juiste kennisniveau. Daarom werken we nog steeds actief samen in projecten met de TU/e”, geeft Alexander aan.

Vrijheid om te ondernemen

IBIS power is gevestigd op Strijp-S omdat het gebied ze de vrijheid geeft om te ondernemen. “Wij zijn een club vrijgevochten vechters voor een betere wereld, dat past bij de sfeer op Strijp-S. Het is geen standaard bedrijventerrein waar alles heel netjes en strak op een rijtje staat. Op Strijp-S krijgen we veel mogelijkheden om te ondernemen en is er vrijheid om te doen wat je wilt. Dat past bij ons want wij creëren de wereld van morgen en kijken dus alleen maar naar de toekomst”, vertelt Alexander.

Ondernemende spirit

Als je kijkt naar de huidige bouwontwikkelingen op Strijp-S hoopt Alexander dat de ondernemende spirit blijft in het gebied. Ondernemen zou volgens hem een eervolle centrale plek in het gebied moeten blijven innemen. Dat past ook bij de bewoners en dat moet goed zichtbaar en voelbaar blijven in het gebied. Bijvoorbeeld in de winkels en bedrijven op de begane grond, daar zouden de creaties van ondernemers op Strijp-S heel zichtbaar moeten zijn. “Ik vind het uniek dat er in het Klokgebouw van die grote evenementen worden georganiseerd, dat maakt het voor mij een bijzonder gebied en dat moet zeker zo blijven”, aldus Alexander.