Resultaten
do 01 apr 2021

Haermonics voorkomt complicaties bij openhartoperaties

Medische startup Haermonics heeft als doel om 10.000 levens te reden in 2030 met hun technologie om na een openhartoperatie wondvocht en bloed zonder opstoppingen af te voeren. Verstopte afvoer drains zijn nu nog de reden voor onnodig veel heroperaties. Excessief bloedverlies en verstopte drains zorgen voor complicaties na zo’n intensieve operatie en leiden tot het overlijden van 250 patiënten per dag, wereldwijd.

Haermonics heeft een innovatieve spoeltherapie ontwikkeld om dit aloude probleem op te lossen. “Onze techniek herkent ketchup in rosé, om te visualiseren hoe ingewikkeld het is om dit probleem op te lossen”, aldus CEO Wouter Markus.

Team bouwen op Strijp-S

Haermonics is sinds 2020 gevestigd in Microlab op Strijp-S om een fijne en inspirerende werkomgeving te bieden aan het groeiende team. Ondanks de beperkingen van Corona koos de onderneming toch om een eigen kantoor op Strijp-S te hebben. “Online samenwerken gaat op zich heel efficiënt, toch hebben we het persoonlijk ontmoeten en kunnen samenwerken in een ruimte nodig om ons team te bouwen. Strijp-S ligt midden in de stad en is een inspirerende en menselijke omgeving. Het voelt niet aan als een kantooromgeving of bedrijfsterrein, dat spreekt ons aan”, vertelt Wouter over de keuze voor Strijp-S.

Analysesysteem

Mede-oprichter en medisch directeur David Koolbergen is de uitvinder van de spoeltherapie van Haermonics. Hij is zelf hartchirurg en voert zo’n 150-200 operaties per jaar uit waarbij hij vaak een levensreddende rol heeft. Het optreden van in zijn ogen onnodige complicaties, begon hem steeds meer te storen waardoor hij op zoek ging naar een oplossing. “Het huidige systeem voor afzuiging van wondvocht en bloed is nog uit de 19e eeuw en heeft grote beperkingen. Ons systeem is een analysesysteem dat meet wat de samenstelling is van de afgevoerde vloeistof. Daarnaast meet het de druk rondom het gebied waar net geopereerd is, om tijdig te zien of bij het herstel complicaties optreden”, vertelt Wouter. Het product bestaat uit een machine die de metingen en het afvoeren van drainagevocht verzorgt en de daarbij behorende disposables – alle materialen die met bloed in contact komen.

Onnodige operaties voorkomen

Met dit systeem voorkomt Haermonics onnodige heroperaties omdat ze goed meten of het spoelen goed verloopt en hoe het herstel onder de borstkas verloopt. Een heroperatie is heel ingrijpend maar in feite worden alleen de stolsels en overtollig bloed uit de ruimte rondom het hart gehaald. Dat is heel veel impact en risico voor een relatief eenvoudige handeling. Om onnodige heroperaties te voorkomen zijn daarmee ze aan de slag gegaan. “Het is onze droom om ervoor te zorgen dat veel minder heroperaties plaatsvinden en dat minder mensen overlijden door de risico’s van complicaties na een openhartoperatie. Met dit systeem kan ik duizenden mensen per jaar redden in plaats van honderden, als chirurg”, aldus David.

Marktbenadering

Het team werkt momenteel aan het op de markt brengen van het systeem. Als de productontwikkeling en de tests helemaal af zijn ligt de wereld aan hun voeten. Ze mikken nadrukkelijk op de hele wereld en met name de stap naar de Verenigde Staten is een belangrijke stap. “We zoeken investeerders ervaring hebben met het vermarkten van een medisch systeem als het onze. En investeerders die ons avontuur begrijpen en met ons de Amerikaanse willen veroveren. We zoeken niet alleen geld maar vooral een partnership om samen dit belangrijke product tot een succes te maken”, aldus Wouter.

Nu het op Strijp-S lastiger is om mensen te ontmoeten staat Wouter ervoor open om online mensen te ontmoeten. Wouter roept lezers die kansen voor samenwerking zien op om contact te zoeken via de website https://www.haermonics.com/