Resultaten
wo 16 jan 2019

Groei en uitbreiding bij Velvet Music Eindhoven

Een platenzaak kan tegenwoordig niet meer bestaan van het verkopen van alleen Lp’s, Cd’s en Dvd’s. Het gaat tegenwoordig om entertainment en mensen met elkaar verbinden. Juist die snaar heeft eigenaar Remco Moonen weten te raken waardoor zijn zaak in de Urban Shopper verder groeit en bloeit waardoor er behoefte is aan meer ruimte en uitbreiding.

Kiezen voor echte hartstocht: muziek

Vier jaar geleden besloot Remco om, na een kantoorbaan carrière van twaalf jaar die eindigde in een burn-out, te kiezen voor zijn echte hartstocht: muziek. Hij kwam eerst in loondienst maar is sinds één januari 2018 eigenaar van Velvet Music Eindhoven. De ondernemer komt steeds meer in hem naar boven en daarom wil hij in de toekomst verder uitbreiden. Hij wil muziekliefhebbers verbinden door ze in contact te brengen met elkaar in zijn winkel, waar ze kunnen keuvelen over muziek en waar ze bij elkaar kunnen komen. Hij bouwt een band met zijn klanten op en adviseert ze met de juiste know-how over muziek.

Ontmoetingsplek en vinyl als nicheproduct

De markt voor Cd en Dvd krimpt al jaren maar de aantallen vinylverkopen en -releases is nog steeds elk jaar licht groeiend. Met een grotere vraag dan aanbod, blijft vinyl echter wel een nicheproduct. “Toch willen steeds meer mensen graag iets fysieks in handen hebben. De platenspeler wordt van zolder gehaald en nostalgie wordt herbeleefd”, vertelt Remco. Velvet organiseert daarnaast instore optredens in de winkel en de ‘Record Store Day’. Op de derde zaterdag van april wordt jaarlijks wereldwijd de onafhankelijke platenzaak gevierd met speciale releases, gelimiteerde versies en speciale hoezen. “Waar mensen vroeger toch wel door de stad liepen, komen ze nu echt specifiek naar Velvet voor de beleving, de sfeer en het gesprek.” Remco heeft alleen producten in het assortiment waar hijzelf achter staat. Daar zit de kracht, gecombineerd met de persoonlijke benadering.

Country, americana, heavy shizzle maar ook boeken en gezelschapsspellen

Velvet Music Eindhoven verkoopt pop, rock, psych en jazz maar is gespecialiseerd in country en americana (singersongwriter muziek met country invloeden). Voorbeelden daarvan zijn Ilse de Lange, Neil Young, Ray Davis maar ook grote Amerikaanse artiesten in dat segment, zoals Garrett T. Capps en Austin Lucas. Ook verkoopt hij veel heavy shizzle wat zoiets betekent als ‘van alles wat geliefd is bij de hardere muziekliefhebber’ zoals bijvoorbeeld post metal of heavy metal. Naast muziek is het assortiment uitgebreid met muziekboeken, autobiografieën maar ook met diverse gezelschapsspellen.  

Samenwerking met tien andere Velvet winkels

Velvet Music Eindhoven werkt samen met tien andere Velvet winkels in Nederland. Elke winkel kan zijn eigen assortiment samenstellen op basis van de persoonlijke smaak of keuze van de eigenaar of een affiniteit met bepaalde producten. Maar ze werken ook samen op het gebied van marketing en inkoop. Eens in de twee weken zitten alle Velvet eigenaren bij elkaar en komen platenmaatschappijen langs om ze te informeren over de nieuwe producten en wordt er gebrainstormd over acties en promoties. “Zo werken we samen tijdens Black Friday en hebben we meer slagkracht op social media door gezamenlijk foto’s en video’s te delen.”

velvetmusic.nl | www.urbanshopper.nl