Resultaten
di 02 apr 2024

Ekin Kitabevi, Turkse boekenwinkel met meer dan alleen boeken

Op zoek naar een Turks boek, een Nederlandse, Engelse of Turkse taalcursus of een kattentraining? Boekwinkel Ekin Kitabevi biedt het allemaal en is vanaf maart geopend in de Urban Shopper. “Kom je snel een kijkje nemen?”, vraagt eigenaresse Melis. Anderhalf jaar geleden verruilden Melis en haar dochter de Turkse hoofdstad Ankara in voor Eindhoven. “Ik wilde mijn dochter een mooiere toekomst bieden, vooral op het gebied van onderwijs. Dus ging ik op zoek naar een stad die ons dit kon bieden. Na veel te hebben gegoogeld ontdekte ik dat Eindhoven hoog scoort op leefbaarheid en veiligheid. Dus hakte ik de knoop door en verkasten we naar Eindhoven”, legt Melis uit.

Op zoek naar Turkse kinderboeken

Deze keuze bevalt de twee goed. “De mensen hier zijn heel vriendelijk. Bij alles wat ik heb moeten regelen, vooral in het begin, was iedereen heel behulpzaam. Dat is fijn.” Melis en haar dochter wisten hun draai te vinden in Eindhoven, maar Melis wil haar dochter ook graag Turks meegeven. “Dus ging ik op zoek naar Turkse kinderboeken. Die bleek ik hier niet te kunnen vinden. Niet in Eindhoven en ook niet online. In ieder geval niet de pedagogisch verantwoorde boeken waar ik naar op zoek was. Dus startte ik zelf een online boekwinkel.”

Eerste Turkse boekwinkel van Nederland

“De online winkel liep goed, er bleek vraag te zijn naar Turkse boeken. Ik koos elk boek zorgvuldig uit. Drie maanden geleden breidde ik het aanbod uit met boeken voor volwassenen, want ook die kon ik nergens vinden.” Dat was een mooi moment voor Melis om na te denken over een fysieke winkel, waarin mensen kunnen rondlopen, door boeken heen kunnen bladeren en een paar regels kunnen lezen. “Met zo’n specifieke doelgroep als die van mij was die keuze risicovol, maar ook slim. Dit zou namelijk de eerste Turkse boekwinkel zijn van Nederland. Dus besloot ik ervoor te gaan.”

Mensen samenbrengen


1 maart is Ekin Kitabevi - Ekin is de naam van Melis haar dochter, kitabevi betekent 'boekwinkel'! - geopend en naast dat je er een mooi assortiment aan Turkse boeken vindt, kun je ook voor verschillende activiteiten terecht. “Genoeg Turkse mensen spreken geen Nederlands, dus besloot ik taalcursussen aan te bieden. Voor iedereen die wil. Ook worden er allerlei verschillende workshops gegeven: van een illustratiecursus voor kinderen tot een kattencursus om meer te leren over je kat. En dient de winkel als locatie voor een boekenclub.” Daarmee is Ekin Kitabevi niet alleen een boekwinkel, maar ook een plek die mensen samenbrengt.