Resultaten
do 29 apr 2021

Een Catalaans foodfestival bij je thuis

Calçots zien eruit als grote bosuien maar zijn in feite scheuten van uien die binnenin het plantje uitgroeien tot grote uien. Het eten van calçots is een Catalaanse volkstraditie waarbij groepen het hele ritueel van het grillen, afpellen en opeten met een heerlijk dipsausje samen beleven.

Een calçot eet je als een haring, nadat je de gegrilde buitenkant hebt verwijderd dip je de calçot in een sausje en eet je de binnenkant op als een haring in je mond. In combinatie met wijn geeft de calçot een heel speciale smaakbeleving. Het bereiden van de uien op houtvuur of houtskolen is een sfeervol en bijzonder ritueel.

Foodbox

Ondernemer Juliá Delos besteedt veel aandacht aan de beleving rond het traditionele product uit zijn thuisland Spanje. Hij legt via zijn Instagramkanaal met mooie video’s en foto’s uit hoe je dit product zou moeten eten en samen met je vrienden of familie kunt beleven. Pas onlangs is Juliá overgestapt vanuit zijn baan in de ICT om fulltime aan zijn startup La Calçotada te werken. In de afgelopen jaren zijn foodfestivals waarop hij de calçots bereidde steeds populairder geworden en heeft hij een grote schare fans aan zich weten te binden. Nu dit de afgelopen tijd niet meer kon besloot hij zich te gaan richten op een Foodbox waarmee je zelf thuis calçots kunt bereiden en in klein gezelschap kunt beleven. Met de foodbox kan je thuis op je eigen barbecue calçots bereiden en krijg je alle attributen om er een echt foodfestival van te maken in je eigen veilige omgeving.

Verkoop en distributie vanuit de Vershal

Om de logistiek rondom de foodboxen te kunnen organiseren zocht hij een praktische maar ook inspirerende plek in de omgeving van Eindhoven. Aangezien hij al enkele jaren op het Ketelhuisplein calçots bereidde was de Vershal een mooie kans voor hem om daar te starten. “We gaan enkele maanden vanuit de Vershal de verkoop en distributie van de foodboxen verzorgen. We bekijken dan hoe zich dat ontwikkelt en waar we ons vervolgens permanent gaan vestigen”. Af en toe verzorgt hij ook bereidingen van de verse calçots, rondom de Vershal. Dan kunnen mensen het product eens ter plekke proeven of meenemen naar huis.

In Nederland gemaakt

De calçots komen oorspronkelijk uit een bepaald gebied uit Catalonië, wat ook een beschermd gebied en een beschermde naam is. Het mooie is dat de calçots die het bedrijf levert gewoon in Nederland geproduceerd worden. Hij kwam de boer die ze verbouwt via-via tegen en zo kwam het idee om de in Nederland geproduceerde calçots met een Catalaanse beleving op de markt te brengen. Zijn doel is nu om 100.000 calçots te gaan verkopen het komende jaar. Er zitten grote raakvlakken tussen de Catalaanse en Nederlandse cultuur, bijvoorbeeld door verbindingen via de voetbalclub Barcelona. De grote Johan Cruijf is heel belangrijk voor die voetbalclub en zijn manier van werken creëert een sterke band tussen beide landen.

Meer informatie en bestellen:

Website https://lacalcotada.com/
Instagram https://www.instagram.com/lacalcotada/