Resultaten
do 25 apr 2019

Duurzaamheid en circulaire economie: begin met een duurzaam bedrijfsuitje

In deze nieuwe rubriek gaan we bedrijven uit Strijp-S belichten die op duurzaamheid scoren, zich intensief inzetten voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) of zich bezighouden met circulaire economie. In het Glasgebouw is Qmands BV gevestigd, met als één van de activiteiten Duurzaam-Uitje.nl. ‘People, Planet, Profit’ zijn op dit mooie bedrijf zeker van toepassing.

Beginnen bij een duurzaam bedrijfsuitje

Veel bedrijven zijn reeds begonnen of denken na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen waarbij duurzaamheid dan vaak als containerbegrip wordt gebruikt. Het is dan erg jammer dat bij het organiseren van het jaarlijkse bedrijfsuitje plotseling alle principes overboord worden gegooid met veel te veel vlees op de barbecue of rijden op een vervuilende oude solex. Niels Lodewijks, managing director bij Duurzaam-Uitje.nl, heeft dit vanaf 2013 als een serieuze business opgepakt en biedt duurzaam bedrijfsuitjes aan als eerste stap naar duurzaamheid.

Van zilver naar goud 

Duurzaam-Uitje.nl won zilver tijdens de verkiezing Duurzaam Ondernemer van het Jaar in 2014 maar won goud in 2015. Tevens zijn ze partner bij MVO Nederland. Al jaren organiseren zij allerlei activiteiten op sociaal en maatschappelijk vlak zoals klussen bij de zorgboerderij of zwerfafval opruimen in combinatie met een gezellig teambuilding. Bij de planning van het transport van de groep wordt gelet op duurzaamheid door het gebruik van elektrisch vervoer of de inzet van de benenwagen. 

Bij de iPad challenges lopen mensen een route en worden ze tijdens de tour bewust gemaakt op duurzaamheid en tijdens de inspiratietours met “Segways” vindt op verschillende punten tijdens de tour een gesprek, uitleg of introductie plaats. Daarnaast brengt dit soort activiteiten een goede groepssfeer en worden soms team trainingen gekoppeld aan de activiteit.

Corporate bedrijven lopen voorop

De grote bedrijven, overheden en ministeries lopen voorop bij het organiseren van duurzame bedrijfsuitjes. Niels en zijn vijfkoppige team faciliteren het volledige bedrijfsuitje en geven invulling aan de wensen van deze organisaties omdat ze vaak niet weten hoe ze zo’n dag moeten inrichten. Duurzaam-Uitje.nl vult het programma op een duurzame manier in en werkt samen met Greenkey, een organisatie van hotels, restaurants en recreatiegebieden waar rekening gehouden wordt met voeding, personeel en afval. Met bronzen, zilveren en gouden locaties kunnen klanten kiezen hoe ver ze willen gaan. De markt staat nog in de kinderschoenen maar Duurzaam-Uitje.nl is koploper en heeft vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Sevilla. En Utrecht wordt momenteel opgezet. 

Duurzame partners

Duurzaam-Uitje.nl kijkt kritisch naar de geschiktheid van een partner voordat ze gaan samenwerken. Bij een zorgboerderij kijken ze bijvoorbeeld naar of er voldoende capaciteit is, of de faciliteiten op orde zijn en of er voldoende aanbod is in het soort klussen. Van de ruim acht honderd zorgboerderijen in Nederland is circa 20 procent geschikt. “Dat komt doordat we naast capaciteit en faciliteiten ook kritisch kijken naar risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid”, legt Niels uit. “Met MVO Nederland hebben we een mooi partnernetwerk met sprekers op het gebied van duurzaamheid waaruit we kunnen putten.”

Duurzaamheid is een must

“Als je duurzaamheid niet omarmt als bedrijf of organisatie, dan mis je veel kansen en zal de concurrentie je onder druk zetten”, claimt Niels. Een mooie eerste stap is een duurzaam bedrijfsuitje door het aanleggen van een pad voor rolstoelen, het verven van een hek of het doen van nuttige klusjes met je team. Na deelname ontvang je een certificaat ‘Duurzaamheid’ en heb je iets goed gedaan voor de maatschappij. 

Meer informatie: duurzaam-uitje.nl