Resultaten
do 04 apr 2024

Drukkerij robstolk neemt haar intrek in het Klokgebouw

Je allermooiste werk presenteren in boekvorm? Dan moet je bij Kasper Schmeits en Marien Klaui van robstolk zijn: drukker van maatwerk en een begrip in de grafische industrie. Na jaren ervaring vertelt het duo nog steeds vol passie over hun werk.

Stukje geschiedenis

Kasper en Marien kennen elkaar van de periode dat ze beiden bij Lecturis in Eindhoven werkten: een bekende drukkerij gespecialiseerd in bijzondere boeken. Helaas overleefde de drukkerij de barre tijden van de grafische sector niet. De mannen gingen voort met hun eigen label Unicum binnen drukkerij Gianotten in Tilburg. Na een faillissement zochten Kasper en Marien naar een nieuwe plek. Het toeval wilde dat de Amsterdamse drukkerij robstolk uitbreidingsplannen had: de perfecte timing. Begin 2020 werden zij onderdeel van het team. Maar hoe komen ze in Eindhoven? Kasper vertelt: “Het was niet te doen om elke dag heen en weer te reizen, dus ze zeiden - jongens, zoek een plekje in de buurt waar je goed zit –“ We hebben hoofdzakelijk telefonisch contact met klanten dus op afstand werken kan prima.” Zo geschiedde. De pers staat in Amsterdam, maar voor het creatieve maakproces ga je naar Kasper en Marien in Klokgebouw 145.

Wat doet robstolk?

Met veel liefde maakt het team van robstolk mooi en creatief drukwerk, van verpakkingen tot boeken en van huisstijlen tot folders. Eén van de sterke kanten van robstolk is beeldbewerking. Lithografen zorgen ervoor dat beeldkleuren goed omgezet worden naar papier, een ingewikkelde klus. Opdrachtgevers zijn onder andere kunstenaars, fotografen, musea en vormgevers. Kasper vertelt: “Onze klanten komen hoofdzakelijk uit het buitenland en zijn afkomstig uit bijvoorbeeld Londen en Parijs. Ze hebben al veel gezien en zoeken iets nieuws. Nederland heeft van oudsher een behoorlijke reputatie op grafisch gebied en staat bekend om de binderijen.” Marien vult hem aan: “Iemand ziet een boek dat door ons is gemaakt en zo komen ze bij ons terecht.”

Elke kunstenaar of museum wil zich onderscheiden als het gaat om de presentatie van hun meest fantastische werk. En juist om die reden blijft het duo enthousiast en gedreven. Marien: “Je bent altijd met dezelfde materie bezig en toch zijn we soms opnieuw het wiel aan het uitvinden. Wat kan wel en wat niet? Dat proces is het leukste. De nauwe samenwerking met de maker zorgt voor het beste resultaat.”

De deur staat altijd open

Als je bij robstolk in Amsterdam binnen komt voelt het eerder als een huiskamer dan een drukkerij. Een paar keer per jaar komen er studenten langs. Ze krijgen een rondleiding en mogen alles vragen wat ze willen. Dat mag in Eindhoven ook. Kasper: “We doen echt ons best om de drempel te verlagen. Of je nou een groot museum bent of een student met een afstudeerproject, onze deur staat altijd open.” Marien sluit af: “We willen gewoon iets moois maken. Iets dat de maker een jaar later nog steeds met trots uit de boekenkast haalt.”

Zoek je een toegewijde drukker die samen met jou jouw werk zo perfect mogelijk presenteert? De deur staat open bij Kasper en Marien in Klokgebouw nummer 145.

https://www.robstolk.nl/

Instagram