Resultaten
vr 23 jun 2023

De Strijp-S programmering: een feest voor alle zintuigen

De komende maanden vinden er weer veel toffe evenementen plaats op Strijp-S. Nu de temperatuur stijgt is de gezelligheid zowel binnen als buiten te vinden. Van de maandelijkse feelgood market tot een urban speelparadijs. En niet te vergeten de Nacht van Strijp-S. Het is hoog tijd om programmamaker Jan Buys het hemd van het lijf te vragen over de culturele parels op Strijp-S.

Van urban speelparadijs tot symfonieorkest

Jan heeft ondertussen dertig jaar ervaring met de evenementenbranche en weet wel hoe hij een feestje moet bouwen. Elk event wordt nauwkeurig uitgekozen op basis van één van de vijf kernwoorden van Strijp-S: urban, design, rauw, cultuur en kennis. Het kinderspeelparadijs van EMOVES sluit hier bijvoorbeeld perfect bij aan. En ben je op zoek naar verborgen juweeltjes? Ga eind juni dan zeker eens kijken bij Jams&Gems. Maar ook een drum ’n base feest, de Dutch Design Week en het symfonieorkest Phillsurround passen in het plaatje van Strijp-S. Jan kijkt daarbij goed naar wat bij de buurt past. “Het leeuwendeel van de buurtbewoners vindt het leuk wat we doen en houdt wel van de reuring. We zoeken steeds de balans zodat er geen overlast is en iedereen tevreden blijft.” En dat lukt goed.

Dure biertjes

De wereld is na corona wel echt veranderd aan twee kanten, vertelt Jan: “Mensen hebben minder te besteden dus het gemiddelde bestedingspatroon bij festivals gaat hard naar beneden. Aan de andere kant zijn de kosten in onze branche enorm gestegen.” Dat de prijzen van de biertjes en entree nog nooit zo hoog waren weet de programmamaker als geen ander: “Het is veel moeilijker geworden om iets gaafs te organiseren zonder dat je verlies lijdt. Dat is wel een zorg.” Gelukkig lukt het nog steeds om succesvolle events te organiseren.

Een breed cultureel imago

Strijp-S is in Jan zijn woorden artistiek, cultuur en creatief. “Een heel tof kennisevent dat hier goed op aansluit is Crafted. Het is een soort eindejaarsshow van het SUMMA collega waarbij de modeontwerpers, bakkers en andere creatieve breinen hun werk laten zien.” Terwijl EMOVES en Jams&Gems de urban cultuur vertegenwoordigen, hebben evenementen als Stadsoase en Tributeland een meer mainstream karakter. Jan houdt een goede balans in de agenda zodat Strijp-S voor iedereen leuk is en blijft. Hij is zelf op elk event te vinden om de sfeer te peilen: “Ik moet elk weekend even wat herrie horen”, zegt hij lachend. “Een event is een succes als ik een rondje maak en zie dat iedereen happy is. Je voelt dat het klopt en dat alles past.”

2-3 september: Nacht van Strijp-S

Een evenement dat extra aandacht verdient, is de tweede editie van de Nacht van Strijp-S. Tijdens deze 24-uurs beleving op en rondom het Ketelplein openen de winkels hun deuren en zetten buurtbewoners hun kraampjes op. Alle bewoners en geïnteresseerden mogen meedoen! Inschrijven kan via https://www.denachtvanstrijp-s.nl/ 

Zomeragenda

02 juli              De Flea Market

08 juli              Stadsoase

09 juli              Tributeland Outdoor

16 juli              Feel Good Market juli

22-22 juli         Alegria Festival

20 aug             Feel Good Market augustus

De agenda kun je ook terug vinden op https://www.klokgebouw.nl/agenda