Resultaten
wo 06 feb 2019

De Ontdekfabriek, een prachtig initiatief voor de Brainport regio!

De Ontdekfabriek laat kinderen en jongeren ontdekken of ze affiniteit hebben met creativiteit en techniek. Een plaats waar kinderen met de handen aan de slag kunnen. Een prachtig initiatief op Strijp-S voor de Brainport regio!

De uitvinders

Chris Voets en Hugo Vrijdag zijn al jeugdvrienden vanaf de kleuterschool. Het was al vroeg duidelijk dat Hugo een getalenteerde en creatieve kunstenaar zou worden. Chris studeerde economie aan de Universiteit van Tilburg en ging het bedrijfsleven in. Maar toen Hugo zijn concept van ‘De Uitvinders’, waarbij kinderen op een verhalende manier met techniek in aanraking komen, wilde uitrollen bij scholen, kwamen de twee weer bij elkaar. Met succes werden het lesprogramma en evenement voor scholen één keer per jaar neergezet. Het concept kreeg meer publiciteit waardoor de gemeente en Sint Trudo de vraag stelden of ze het concept in een permanente vorm op een vaste locatie konden gieten en op die manier invulling konden geven aan het programma op Strijp-S.

Talenten ontplooien

Chris en Hugo willen dat het accent bij kinderen ook op het werken met de handen moet liggen. “Vaak wordt dat talent onvoldoende gewaardeerd en het doet niet mee met de Citotoets”, vertelt Chris. “Al vanaf hun vierde jaar wordt dat talent bij kinderen niet serieus genomen.” Met de Ontdekfabriek willen ze kinderen helpen om hun talenten te ontplooien zodat ze kunnen ontdekken wat ze willen doen met hun toekomst. Te weinig jeugd kiest voor techniek en in de huidige opleidingen zit veel te weinig techniek en te weinig ruimte voor het ontwikkelen van het eigen talent. Terwijl de maakindustrie de grootste personeelstekorten heeft op het technisch MBO-niveau. 

Spelenderwijs uitdagingen aangaan

Bij de Ontdekfabriek worden kinderen allereerst geïnspireerd door films en verhalen. Ook wordt ingegaan op hoe objecten zijn ontworpen, waar ze vandaan komen, met welke materialen ze zijn gemaakt en voor welk doel. Vervolgens laten ze kinderen binnen een leuke context uitdagingen ervaren, bijvoorbeeld ‘bouw de auto van een circusdirecteur’. Ook kunnen kinderen met interactieve objecten spelen wat past bij het (film)avontuur. Of kunnen ze een object dat ze ontworpen en gebouwd hebben presenteren en op video opnemen, met zelfs een green screen studio.

Teamwork binnen de Stichting

Per jaar hebben 30.000 kinderen een geweldige dag bij De Ontdekfabriek. Voor € 8,50 entree mogen de kinderen vrij aan de gang en kunnen ze gaan ontdekken. 

Bij de workshops is er begeleiding van een team van totaal circa dertig studenten van onder andere de Technische Universiteit Eindhoven of Design Academy. De Ontdekfabriek is als Stichting altijd op zoek naar sponsoren en bedrijven die de locatie voor een activiteit of borrel willen gebruiken zodat ze de exploitatie rond kunnen krijgen en nieuwe investeringen kunnen doen in het programma. 

Techniek heeft de toekomst

De markt voor de Ontdekfabriek is groeiende. Op de doelstelling dat er in 2020 op elke basisschool iets aan techniek gedaan moet worden en de stijgende populariteit voor techniek in de regio Eindhoven, sluit De Ontdekfabriek perfect aan. “Daarnaast passen we goed op Strijp-S en bij de plannen van Sint Trudo om de inhoud van dit gebied vorm te geven en het een ziel te geven”, legt Chris uit. “De vogelschommels bij De Ontdekfabriek zijn daar een mooi voorbeeld van.”

www.deontdekfabriek.nl | www.facebook.com/ontdekfabriek