Resultaten
wo 17 apr 2019

Creativiteit en architectuur in Microlab

Neelke Goossens en Suzanne Geux huren sinds één augustus vorig jaar gezamenlijk een kantoor in Microlab. Ze hebben eigen opdrachten maar werken ook samen aan projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur en maken mooie ontwerpen voor deze projecten.

Een verademing om in Microlab te werken

Neelke en Suzanne hadden hiervoor een kantoor op de Heezerweg, in de voormalige basisschool De Zevensprong. Maar ze misten het directe contact met andere ondernemers en er was onvoldoende kruisbestuiving. Daarnaast waren de ruimtes te oud, te muf en teveel anti-kraak en dit gaf na een paar jaar geen goed gevoel meer. Na een tip kwamen ze terecht bij Microlab. Ze zijn nu op hun plek qua vormgeving, inrichting, sfeer en gezelligheid.

“Gezamenlijke lunches, borrels en de koffie corner maakt dat je meer contact hebt”, vertelt Neelke. “Een prettig werkklimaat, goede sfeer en professionele uitstraling.” 

Strijp-S: mooiste plek in Eindhoven

Suzanne studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit en deed haar Bachelor afstudeerproject over Strijp-S. Op dat moment was Strijp-S nog niet ontwikkeld en was het nog een ‘ongedefinieerd’ gebied. Ze kon haar creatieve geest compleet loslaten op het stedenbouwkundig plan. Ook maakte ze een maquette van Strijp-S. “Ik zie nu gebouwd worden waar ik toen zelf een idee over had. Heel gaaf om te zien”, vertelt Suzanne enthousiast. Na haar Master Architecture & Urban Cultures (de stedenbouwkundige kant - het gebouw en zijn omgeving) met als afstudeerrichting Stedenbouw en Architectuur, ging Suzanne aan de slag bij Knoups Architecten. Daar voelde ze zich na circa drie jaar niet meer op haar plek en zette ze de stap naar het ondernemerschap.

Je maakt iets voor de gebruikers van een plek

Neelke studeerde Urban Interior Architecture (Landschapsontwerper) in Utrecht. Ze vindt Strijp-S de leukste plek in Eindhoven vanwege de grote, urban en karakteristieke panden. Ze werkte voor Sant & Co in Den Haag waar ze bijdroeg aan het ontwerp van het Heuvelplein in Tilburg en voor TLU Landschapsarchitecten in Utrecht. “Buro’s willen vaak een te zware handtekening zetten op een ontwerp. Maar je maakt uiteindelijk iets voor de gebruikers van die plek. Deze mensen moeten het gevoel hebben dat het prettig is en goed voelt”, zegt Neelke. Na ervaring opgedaan te hebben bij verschillende bureaus, begon Neelke daarom voor zichzelf. 

De nieuwe manier van bouwen

Momenteel is Suzanne druk met een nieuwbouwproject in Panningen van 29 woningen. Inmiddels is één derde van de woningen bewoond en twee derde is verkocht. Het is een bijzonder project omdat de woningen op een hele innovatieve en duurzame manier worden gebouwd, volledig van hout; zowel de constructie,  de wanden, als de isolatie. Daarnaast is Suzanne bezig met o.a. particuliere verbouwingen en het inrichten van interieurs. 

Neelke werkt aan diverse projecten van verschillende schaalniveaus, zoals bijvoorbeeld het maken van omgevingsscans, het inpassen van groen en parkeerplaatsen bij nieuwe bebouwing, een speeltuin in een nieuwe woonwijk  en een gezamenlijke tuin voor Woonbedrijf Eindhoven aan de ’s-Gravesandestraat waar ze ook bewonersbijeenkomsten organiseert om de bewoners bij de ontwikkeling te betrekken. 

Samenwerken maakt je sterker

Samen werken ze momenteel ook aan de vormgeving van een agenda en scheurkalender. Het grafisch vormgeven gebruiken Neelke en Suzanne vaker wanneer er voor hun andere projecten brochures, magazines of drukwerk nodig is. Suzanne en Neelke delen veel kennis, kijken met elkaar mee en werken dagelijks samen. “We kunnen naar elkaar heel goed duidelijk maken wat beter kan en elkaar even wakker schudden of net dat zetje geven tot verbetering. We vullen elkaar aan maar zijn ook op veel punten wel hetzelfde”, beaamt Neelke. Door elkaars kwaliteiten te zien en het accepteren van kritiek is er veel respect tussen hen. 

www.suzannegeux.nl | studio-schep.nl