Resultaten
do 04 jul 2019

Connectie-S #14: Jess OberlinĀ 

Jess Oberlin: mode en evenementen met een boodschap.

Jess Oberlin ontwerpt tweedelige pakken voor haar merk JØ, gemaakt van spandex recycled materiaal, voor zowel mannen als vrouwen zodat ze hun mode en identiteit kunnen uitdragen. Daarnaast organiseert ze PLASMA evenementen op verschillende plekken in Eindhoven. Dit zijn engelstalige discussie- en dansavonden waar mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en genderidentiteiten, samen met Eindhovense kunstenaars bij elkaar komen en hun verhaal kwijt kunnen.

Excentrieke sterke vrouw met levenservaring

De Canadese Jess Oberlin is inmiddels verloofd met de Nederlandse muziekproducent en DJ Albert van Abbe en heeft twee kinderen. De weg ernaar toe was een route vol reizen, levenservaring en mensen ontmoeten. Ze werd geboren in Kars, Ontario, Canada en wilde na een roerige jeugd de wereld ontdekken en haar creativiteit ontplooien. Via een schoolvriend kwam ze eerst in Boxtel terecht en ontmoette veel mensen uit de kunstwereld, kraak- en technoscene. Daarna reisde ze naar Mexico, Amerika en Europa. Ze zocht een manier om zich creatief te uiten en wilde iets doen aan de ongelijkheid tussen mannen, vrouwen en minderheden. 

Stop niet iedereen in hokjes en laat zien wie je bent

Ze verhuisde uiteindelijk naar Eindhoven en begon met haar merk JØ waar zowel mannen en vrouwen hun lichaam niet hoeven te verbergen en zich met haar tweedelige pakken kunnen laten zien. De legging en bijpassend topje worden gemaakt van spandex, een kunstmatige vezel die een grote elastische rekbaarheid heeft, tot zes keer de oorspronkelijke lengte uitgerekt kan worden en daarna de oorspronkelijke vorm weer kan aannemen. Jess werkt het liefst met gerecycled materiaal met zelf ontworpen prints, en werkt graag samen met kunstenaars daaraan. De pakken worden op bestelling met de hand gemaakt in Eindhoven op Strijp-S. Ook maakte ze laatst een mini collectie en supersized t-shirts in samenwerking met kunstruimte MU.

PLASMA: een plek waar iedereen gelijk en bijzonder is zonder hokjes 

“De ongelijkheid tussen mannen, vrouwen en andere minderheden in de wereld, verandert pas als wij er zelf iets aan doen”, legt Jess uit. “Ik wilde daarom een plek creëren waar iedereen gelijk en bijzonder is en waar niet neergekeken wordt op iemand omdat hij of zij anders is, maar juist daarom wordt gewaardeerd.” Met PLASMA verbindt ze meerdere minderheden aan elkaar zodat het een meerderheid wordt. Een soort pop-up offline platform dat overal evenementen kan doen en discussieavonden organiseert waar de bezoekers zelf de gastsprekers zijn. Onlangs organiseerde Jess nog een silent disco karaoke middag, midden in de stad met drag queens tijdens de Storioni festival met straatmuzikanten. Ze wil mensen blij maken, en uit hun comfortzone halen zodat ze hun kracht en personaliteit laten zien.

Blijven strijden voor inclusiviteit

Met haar JØ-pakken en PLASMA-avonden blijft Jess strijden voor inclusiviteit. De sucessvolle PLASMA evenementen blijft ze dus organiseren in de stad, en binnenkort eentje in Antwerpen. Er komen nog meer karajøke evenementen. Binnenkort komt haar nieuwe JØ Eindhoven stadspak uit met een zelfontworpen print van het vibe-logo van Eindhoven. Genoeg plannen voor de toekomst dus!

jessoberlin.com | www.instagram.com/jessoberlin