Resultaten
ma 14 jan 2019

C-Sharp Customs handcrafted skateboards

We zijn op bezoek bij Sies Stadhouders van C-Sharp Customs en designer Zoë Jacobs die beiden in Microlab gevestigd zijn. Hier werken Sies en Zoë samen met andere zelfstandige, creatieve ondernemers die houtbewerkingsmachines en diverse werkplaatsen delen. Makers die fysieke producten maken, van meubelmakers, kunstenaars, designers tot techneuten.

Weg uit die gouden kooi

Sies studeerde werktuigbouwkunde in Eindhoven en werkte daarna negen jaar als hoofd constructeur bij ASML. Hij deed een project met een elektromotor waarin mechaniek, elektra en productie aan bod kwamen. De laatste jaren miste hij het plezier in zijn werk. Het salaris was fantastisch maar hij kon zijn creativiteit niet kwijt. Ook deed hij vier jaar theater met verstandelijk beperkten in zijn vrije tijd bij Carte Blanche. En daar voelde Sies zich veel meer thuis. Minder op geld gericht, maar meer op persoonlijk contact, mensen helpen, eerlijkheid, meer van jezelf laten zien en zonder filter de creativiteit laten komen.

Gitaren bouwen met de logica van een constructeur

Na ASML begon Sies zijn liefde voor gitaren om te zetten in het bouwen ervan. Hij kocht een computergestuurde houtbewerkingsmachine (een CNC-freesmachine) en leerde zichzelf alles aan. “Ik geloof niet dat er dingen zijn die ik niet kan maken. Met onderzoek via Youtube, Google en veel focus kom je uiteindelijk overal wel uit”, zegt Sies. Hij werkt niet op de klassieke, conservatieve manier zoals een gitaar gebouwd wordt maar hij bouwt de gitaar op vanuit de logica van een constructeur. Hij kleedt de gitaar helemaal uit in functies en onderdelen en bouwt vervolgens de functies weer opnieuw op. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld driehoeken in een stijve verbinding voor de stabiliteit die ook bij het bouwen van een brug worden gebruikt. En besteedt hij veel aandacht aan design en het selecteren van duurzame materialen.

Custom-made handcrafted skateboards

Zoë Jacobs studeerde in 2017 af aan de Design Academy in Eindhoven. Ze maakt van herkenbare objecten inspirerende humoristische concepten die mentaal prikkelen. Een stoel die op een spin lijkt bijvoorbeeld. Ze wilde een speciaal skateboard maken voor een vriendin en vroeg aan Sies om te helpen een mal te maken. “We sloegen misschien een beetje door in onze aanpak maar we wilden iets moois van hout en van hoge kwaliteit maken”, vertelt Sies. Haar briljante ingeving om ook de Eindhoven vibes erin te verwerken maakt het design speciaal lokaal. Het is een echt ambachtelijk board met aandacht voor detail en mooie belijning. En elk board is uniek en dat geeft een gevoel van variatie. Op social media werd het product snel opgepakt en er hangen nu een aantal boards bij een designwinkel en een skateboard shop.

Toekomstdromen

We willen mooie producten maken en daarin blijven variëren. Het telkens aanpassen van het design zodat je ziet dat er aandacht gegeven is aan elk product. Werken vanuit jezelf, met de eerlijkheid van hout, mooi vormgegeven. En samenwerken met anderen, dat geeft veel voldoening. In Microlab zitten ze daarvoor in ieder geval goed op hun plaats.

www.c-sharpcustoms.com | www.instagram.com/barkfreeboards