Resultaten
do 28 feb 2019

Bagels & Juice start met Pengu Coffee Roasters

Eind jaren negentig waren er in Eindhoven nog geen bagels. Ook verse sapjes waren in de horeca nog niet breed verkrijgbaar. En dus werd Bagels & Juice uit New York naar Nederland gehaald. De huidige eigenaar van Bagels & Juice, Bram Sanders, breidt het succes van Bagels & Juice nu, samen met Mike Tresoor, uit met een nieuwe activiteit: Pengu Coffee Roasters.

Gekookt in honingwater

Sinds 2009 heeft de familie Sanders een Bagels & Juice op de Kleine Berg in Eindhoven. Vanaf 2013 zitten ze ook op Strijp-S met een goed lopende Bagel & Juice. 

De bagels worden in Amerika in het beste honingwater gekookt en met de boot uit New York geïmporteerd. Ze hoeven alleen nog te worden afgebakken bij Bagels & Juice. “We gaan altijd voor de beste kwaliteit en ik wil een goed product afleveren. Daarom doen we zoveel moeite voor de New Yorkse bagels en kiezen we de lekkerste ingrediënten”, vertelt Bram Sanders, eigenaar van Bagels & Juice.

Een koosjer product

Een bagel is van oorsprong een koosjer product en dus een joods product. Het gat in de bagel heeft te maken met de bereiding en het gemak. Voordat een bagel wordt gebakken,  wordt deze eerst in kokend honingwater gedaan. Daarna wordt de bagel afgebakken. Omdat er een gat in zit, is het deeg aan alle kanten evenveel gebakken en krijg je geen deegklomp. Verder was het makkelijk voor het vervoeren en het tentoonstellen voor de verkoop. Vaak ging er een touw doorheen en werden ze zo opgehangen of hingen ze aan houten stokken.

Pengu Coffee Roasters

Sinds kort wordt ook speciale koffie geserveerd bij Bagels & Juice. De bonen worden gebrand door eigen koffiebranders. De brander staat op een externe locatie en samen met Mike Tresoor heeft Bram veel geïnvesteerd in de diverse smaken door veel te proeven en in te zetten op speciale smaken voor elk seizoen. Ze willen alleen ‘specialty coffees’ gaan serveren. Bij specialty coffees wordt koffie via ‘cupping’ beoordeeld waarbij de kwaliteit van koffie op 11 criteria, zoals onder andere aroma, smaak, balans, body en nasmaak, wordt beoordeeld. De norm bij Pengu komt boven de 85 punten te liggen waardoor de koffie de naam Specialty Coffee mag dragen.

20-jarig bestaan

Dit jaar bestaat Bagels & Juice 20 jaar en dat jubileumjaar gaat gevierd worden. “We zijn al diverse acties en leuke dingen aan het bedenken”, zegt Bram. “Het is tijd voor verdere toekomstplannen.” Hij denkt daarbij aan het geven van workshops bij de koffiebranderij. Maar ook wordt het mogelijk om de Bagel & Juice locatie op Strijp-S af te huren voor bedrijven. Ideaal voor een bedrijfsborrel. Zo wordt de bestaande ruimte efficiënter en commerciëler benut. 

Teamwork in een familiebedrijf

Het team van Bagels & Juice bestaat uit ongeveer 10 tot 15 medewerkers. In de keuken en de bediening werken vaak studenten die iets willen bijverdienen. En er zijn een aantal parttimers en twee fulltimers. Bram geeft zelf leiding aan beide zaken maar zijn moeder doet de administratie en zijn vader helpt met wat klusjes. Die hulp scheelt veel en maakt het werken in het team en met de familie erg prettig. Bram voelt zich enorm thuis op Strijp-S. “Je hebt hier geen grote mensenmassa’s maar door de ruimtelijkheid van het gebied is het rustig maar toch is er altijd wel wat te doen qua evenementen en lopen er altijd wel mensen.” 

www.bagelandjuice.nl | www.pengucoffee.com/nl/