Resultaten
wo 05 jun 2019

5 juni; Wereld Milieu Dag

Op 5 juni 1972 werd in Stockholm, Zweden een grote internationale milieu conferentie gehouden. Deze conferentie heeft er o.a. toe geleid dat het Milieu Programma van de Verenigde Naties (VN) werd opgericht, ook wel bekend als de United Nations Environment Programme, afgekort UNEP. De VN heeft besloten 5 juni in te stellen als World Environment Day, ofwel Wereld Milieu Dag.

Het doel van de Wereld Milieu Dag

Met het instellen van een Wereld Milieu Dag wil men dat wij met z’n allen bewuster worden over hoe belangrijk het milieu in feite is en dat wij ook acties gaan ondernemen om het milieu te beschermen. Wereld Milieu Dag is dan ook een dag waarop in veel plaatsen allerlei activiteiten plaatsvinden, zoals: conferenties, lezingen, bomen planten, schoonmaakacties. Kortom, allerlei activiteiten die ten goede komen aan een gezonder en schoner milieu.

Jaarlijks thema

De UNEP kiest elk jaar een thema voor de Wereld Milieu Dag. Vorig jaar in 2018 was dit het tegengaan van plastic afval. Dit jaar is het thema luchtvervuiling. Vaak zie je het niet maar de vervuiling is overall en met elke ademhaling komen er kleine deeltjes in je longen, hart en hersenen. De Wereld Milieu Dag en het gastland van dit jaar, China, roept daarom op tot actie om de luchtvervuiling tegen te gaan en nodigt iedereen uit om mee te denken.

Kleine acties is de start

Je kunt al beginnen met het uitdoen van licht en elektronica wanneer je het niet gebruikt. Verbrand ook nooit afval omdat dit direct bijdraagt aan luchtvervuiling. En denk aan goede systemen voor verwarming en koken met een keuze voor modellen die minder energie verbruiken. 

Duurzame ontwikkeling

We moeten nu acties ondernemen om de luchtvervuiling tegen te gaan. Deel jouw ideeën op social media en gebruik de hashtag #worldenvironmentday. Je kunt ook jouw kennis testen op de website door een quiz te doen en interessante infographics bekijken om je kennis te vergroten. 

Luchtvervuiling is vermijdbaar en er zijn oplossingen als iedereen in actie komt!

www.worldenvironmentday.global | www.instagram.com/unenvironment