Resultaten
vr 01 nov 2019

Micro-S: Data is het nieuwe goud: Fullcircle

Fullcircle is een startup gevestigd in Microlab en maakt maatwerk, data-gedreven software dat gebruik maakt van machine learning algoritmes. Slim en zinvol gebruik maken van de data is de missie van Fullcircle. “Data is het nieuwe goud”, aldus een van de oprichters Jonas Weidner over de waarde van data voor bedrijven.

Eindhoven Challenges

Jonas Weidner en Quirein van den Ingh hebben elkaar leren kennen op de High Tech Campus in Eindhoven. Ze hebben daar samengewerkt aan het ondersteunen en opzetten van meerdere startupideeën, waaronder Vitacoins waarmee Jonas eerder de Eindhoven Challenges won. Met het Vitacoins platform richtten de ondernemers zich op het ontwikkelen van monetaire beloningen voor vrijwilligerswerk om mensen te stimuleren zich in te zetten voor een ander. Na de validatiefase van deze startup is besloten niet verder te gaan met het idee en zich te richten op nieuwe ideeën.

Zinvol met data aan de slag

In de tussentijd waren Quirein en Jonas al begonnen aan het opzetten van een ander bedrijf op het gebied van datawetenschap en software, het huidige Fullcircle.  “MKB-ondernemers, maar ondernemers en ondernemingen in het algemeen, verzamelen best veel data. De vraag is alleen of ze de juiste data verzamelen en waarom ze die verzamelen. En wat gaan ze er vervolgens mee doen”, vertelt Jonas over wat Fullcircle ervaart bij ondernemers. De kracht van Fullcircle is dat ze data die bedrijven verzamelen kunnen omzetten in waardevolle inzichten en automatiseringen. Met deze inzichten en automatische acties kan Fullcircle bedrijven helpen om efficiënter en effectiever te werken. Voor Fullcircle staat het doel waarvoor je data wilt verzamelen en verwerken centraal. Fullcircle bedenkt samen met de opdrachtgever een slimme strategie voordat ze aan de slag gaan met de data. “Men roept in het managementoverleg wel dat ze iets met data moeten, maar hoe kom je aan de data? Welke data heb je eigenlijk nodig?”, geeft Quirein aan.

Predictive maintenance

Fullcircle werkt onder andere samen met een collega-ondernemer in Microlab aan een product om industriële meetapparatuur op afstand te managen en nieuwe inzichten te genereren. Door middel van automatische analyses die de applicatie van Fullcircle doet kan preventief onderhoud worden gedaan, dat heet predictive maintenance. Dit betekent dat het onderhoudsteam op tijd, voordat er een storing optreedt, een seintje krijgt om het onderhoud te doen. Een goed voorbeeld hoe je met data dienstverlening en bedrijfsprocessen kunt verbeteren.

Strijp-S volgende stap in ondernemerschap

“We zijn begonnen in een kerk in de Ploegstraat in Eindhoven waar een bevriende ondernemer al zat. Een erg gave plek met veel ruimte die goed paste bij onze pioniersgeest toen bij de start. De overstap naar Microlab op Strijp-S is een belangrijke stap geweest om ons bedrijf naar een volgende fase te brengen”, aldus Quirein. In Microlab zijn de voorzieningen goed, hebben ze een fijn eigen kantoor en is een goed netwerk van ondernemers waar ook opdrachtgevers uit zijn gekomen. Inmiddels zitten ze er met een team van vijf man en zijn ze ook een tweede bedrijf gestart. Met Tuutr richten de ondernemers zich sinds het voorjaar uitsluitend op data-gedreven software voor de logistieke sector.

Tip: Vegan Heroes

De ondernemers voelen zich erg thuis op Strijp-S. Het is een fijne plek waar veel andere, ambitieuze ondernemers werken en er zijn goede voorzieningen. Jonas gaat in zijn vrije tijd graag naar Monk en woont op Strijp-R. Quirein is groot liefhebber van de Italiaan in Vershal Het Veem. En ze tippen de heerlijke vegetarische hamburgers met friet van het nieuwe Vegan Heroes in het Videolab.