Resultaten
di 16 jun 2020

Biorey innoveert in biologisch groente en fruit vanuit Microlab op Strijp-S

Ivo van Reij is eigenaar van Biorey, een biologische groothandel in aardappelen, groente en fruit gevestigd in Microlab. Naast het kantoor in Microlab op Strijp-S, beschikt BioRey over een eigen productielijn voor pompoenen in Horst-Amerika (Limburg). Vanuit het kantoor op Strijp-S is het bedrijf een betrouwbare en vooruitstrevende schakel in de biologische voedingsmarkt. 

Het bedrijf is 25 jaar geleden opgericht door de vader van Ivo, Lou van Reij. Lou was als één van de eersten actief in de biologische sector in Nederland. Zoon Ivo is zijn carrière gestart op de kantoren van Dennree in Duitsland, en EkoPlaza en Jumbo in Veghel en trad in 2016 toe in het bedrijf van zijn vader.  Het bedrijf verbindt telers van biologische groente en fruit met een groot aantal supermarkten, natuurvoedingsgroothandels, foodservice en de voedingsindustrie.

Meer waarde uit groente en fruit

“De kwaliteitseisen van biologische producten zijn veel hoger geworden. Vroeger mocht biologisch fruit een bruin plekje hebben “dit was de natuur”, tegenwoordig moet het er perfect uitzien. Ook omdat het duurder is dan regulier fruit”, vertelt Ivo. Een gevolg van de hogere kwaliteitseisen is dat er veel groente en fruit overblijft, met voedselverspilling tot gevolg. Biorey werkt daarom op innovatieve wijze aan het vergroten van de waarde van groente en fruit, door echt alles ervan te gebruiken. Een voorbeeld is pompoen. “Een supermarkt wil alleen pompoenen van gemiddeld een kilo, terwijl veel pompoenen veel groter zijn. Wij maken daarom, samen met Van Rijsingen uit Helmond, biologische pompoenstukjes. Deze worden vers en ingevroren verkocht, zodat er geen verspilling is.” 

Huismerk ‘Organic United’

Een ander voorbeeld is de snackwortel. Van het raspsel dat overblijft na het schrappen van de wortels maakt Biorey wortelsap.  Hiervoor is het huiswerk Organic United ontwikkeld, dat slimme innovaties vermarkt. De snackworteltjes worden verpakt in bio-composteerbare folie, want Biorey wil 100% circulair werken. “Door dit type innovaties voegen we echt waarde toe voor de boer. En ook voor de consument. Een idee van ons om bijvoorbeeld pompoenpitten, die overblijven bij het snijden van de pompoenblokjes, te gebruiken voor voedingsshakes. Hier zitten namelijk veel eiwitten in”, aldus Ivo.

Bewuste keuze voor Eindhoven

Ivo heeft zich sinds zijn werk bij Jumbo en Ekoplaza in Brabant gevestigd en wilde met BioRey, voorheen nog in Lelystad, graag verder in Eindhoven. “Strijp-S sprak ons erg aan, wij raken geïnspireerd door de creatieve omgeving, die past bij ons innovatieve bedrijfskarakter”, aldus Ivo. Eindhoven is ook gekozen vanwege de ligging bij de Belgische en Duitse grens en de nabijheid van de productielijn in Horst-Amerika en de standplaats van partner Van Rijsingen in Helmond. 

“We dagen creatieve, innovatieve ondernemers uit om de juiste keuzes te maken. Je lijf en vitaliteit is heel belangrijk, dus zorg in ieder geval één keer in de maand dat je collega’s voorzien worden van een biologische snack moment, het liefst groenten of fruit ;).” 

Biologisch bereikbaar voor iedereen.           Ivo van Reij