Resultaten
vr 09 nov 2018

Velo d’Anvers: passie voor het maken van mooie oude fietsen op een nieuwe locatie

We spreken met Theon Valks, eigenaar van Velo d’Anvers. Zijn passie is het custom-made mooi maken van oude vintagefietsen.

Velo d’Anvers was eerst gevestigd in de Urban Shopper en dat was een mooie tijd. Maar daar was voor hem te weinig werk- en opslagruimte, beperkte openingstijden en hij kon daar geen machinewerk doen. “Dingen slijpen, verven of spuiten was daar niet mogelijk en het werd echt te klein. Daar was het wat te vol en niet geordend. Nu is het ook vol maar wel geordend. En we kunnen wat meer sleutelen en onze eigen tijden bepalen”, vertelt Theon.

De stap naar de Machinefabriek, Ketelhuisplein 6

Theon wilde graag op Strijp-S blijven en is zelf op zoek gegaan naar een nieuwe ruimte. Hij kwam in contact met Stella van Radio Royaal omdat hij en zijn vrouw Marieke hun huwelijk daar hadden gevierd. Beneden was wel een opslag die bruikbaar was maar die ruimte was niet winkelwaardig. Na overleg met Trudo werd de ruimte voor Theon aangepast: Trudo plaatste een deur (de huidige ingang) en een binnenwand. Theon laste de plafondconstructies en hing muurbekleding op. “Er komt nog een uithangbord, raambekleding en ik wil nog een ruimte om frames te kunnen spuiten.” Het moet gezegd…het ziet er fantastisch uit en het is net alsof Velo d’Anvers hier altijd al heeft gezeten. “Oud met oud combineert erg mooi en we zitten hier goed nu”, beaamt Theon.

De band met Strijp-S

Theon woont om de hoek op Strijp-S dus het is erg praktisch dat hij zo dichtbij zit. Maar er zijn nog meer redenen waarom Theon een band met Strijp-S heeft. Hij vertelt: “Mijn vader heeft vroeger bij Philips op Strijp-S gewerkt (het natuurkundig laboratorium, ook wel ‘Nat-lab’ genoemd). En mijn schoonmoeder heeft in het Klokgebouw zelf gewerkt.” Maar ook de uitstraling van Strijp-S van mooie oude industriële gebouwen combineert perfect met zijn fietsen van weleer. 

Minimalistisch & rank frivool

Maar wat zijn op dit moment nu de hippe en trending fietsen? “Op dit moment zijn hele minimalistische fietsen erg hip. Alleen een frame, 2 wielen, en een stuur. Geen remmen. Je kan ook terugtrappen en de ketting zorgt ervoor dat je achteruitgaat”, vertelt Theon. Deze trend is overgewaaid uit Amerika en Londen. Best stoer…Maar ook de ranke frivole frames met chroom, een mandje en veel toeters en bellen zijn populair. “Dat zijn Franse vintage fietsen uit Parijs. Die fietsen hebben wel iets vrouwelijks”, bevestigt Theon. Ook knapt hij oude originele racefietsen uit de jaren ‘70 en ‘80 op. Hij brengt ze terug in oude glorie. 

Kijk eerst maar eens bij de oude zadels

Het is duidelijk dat de circulaire economie op volle toeren draait bij Velo d’Anvers. Geen strategie overigens, maar toevallig zo ontstaan. Wel vindt Theon het heel belangrijk om spullen niet zomaar weg te gooien als ze nog een tweede (of derde) leven kunnen leiden. Hij wijst zijn klanten altijd op oude materialen die herbruikbaar zijn zoals oude zadels of andere onderdelen van fietsen. Wel kijkt Theon naar nieuwe soorten aandrijving want hij wil blijven vernieuwen. Een mooi voorbeeld van een prachtig bedrijf op Strijp-S…

www.velodanvers.nl | facebook.com/velodanvers | www.instagram.com/velo_danvers