Resultaten
do 31 jan 2019

Scope Cycling: hoge kwaliteit full-carbon wielen voor wielerliefhebbers

Op Strijp-S, in het Klokgebouw op de vierde verdieping zit Scope Cycling, een bedrijf dat in 2013 werd opgericht door twee wielerfanaten, Nieck Busser en Rik Kusters. Met hun gedeelde passie voor de wielersport besloten ze te gaan samenwerken en hand gebouwde full-carbon wielen op de markt te brengen. Nu, vijf jaar later, staan ze voor een verhuizing van het kantoor naar de vijfde verdieping, een nieuwe website, een sponsoring van twee professionele wielerploegen (naast de zes jongerenploegen die ze al sponsoren) en een mooie groei van hun bedrijf.

De juiste achtergrond gecombineerd met passie

Nieck en Rik studeerden technische bedrijfskunde en reden allebei wedstrijden op de mountainbike. Ze werkten al samen in projecten op school en schreven tijdens hun studie een businesscase over het ontwikkelen en verkopen van fietswielen. Toch besloten beiden om eerst nog verder te studeren. Rik aan de TU in Eindhoven en Nieck aan de Universiteit in Tilburg; beiden studeerden af op supply chain management. Ervaring in productie, internationaal zakendoen en supply chain werd opgedaan bij diverse bedrijven, waaronder TomTom en DAF. Tot ze hun passie voor wielrennen gingen combineren met hun ervaring in de supply chain en kozen voor Scope Cycling.

Voortdurende innovatie en verbetering

“We gingen op zoek naar een complex product in de wielersport waar we het verschil konden maken en waar het potentieel in de markt lag”, vertelt Nieck. Dat werden dus hand gebouwde full-carbon clincher wielen en onderdelen voor wegwedstrijden en fanatieke hobbyisten. Carbon kwam toen net op en de kwaliteit was nog niet helemaal onder controle bij de concurrentie met enorm hoge prijzen. Na twee jaar voorbereiding kreeg Scope Cycling de kwaliteit onder controle, hadden ze de supply chain op orde en waren de juiste productiepartners gevonden. De eigen research & development, het voortdurend streven naar vernieuwing en de samenwerking met innovatieve partners, maakt Scope Cycling uniek in deze markt en zo werden ze beter dan de rest.

Samenwerking op hoog niveau

Scope Cycling heeft samenwerkingsverbanden voor de ontwikkeling van onderdelen met de TU Eindhoven op het gebied van aerodynamica, met de TU Delft op het gebied van carbon lay-up, met SKF voor de lagering en de ontwikkeling van naven en met Schwalbe voor de optimalisatie van de Scope velg bed en Schwalbe  band. De expertise van Scope zit in het combineren van alle onderdelen tot een synergie met de focus op product development en het bouwen van het merk Scope. Met een warehouse in Taiwan wordt de Aziatische en Australische markt bediend en vanuit het magazijn in Roosendaal worden Europese klanten beleverd. Ze werken in 25 landen samen met distributeurs die vervolgens leveren aan dealers die daarna leveren aan de eindklant.

Van startup naar scale-up en blijven ontwikkelen

Inmiddels telt het scope team vijf man en nemen ze een nieuwe engineer aan. Ze werken veel samen met experts met hun eigen vakgebied waardoor ze flexibel kunnen werken.

“Een tweede generatie producten is ontwikkeld waarbij de vorm van de velg is aangepast, het design nog aerodynamischer wordt gemaakt en de naaf wordt gewijzigd zodat op het hele wiel gewicht wordt bespaard”, legt Nieck uit. Ook gaan ze tubeless rijden en wordt gelet op duurzaamheid bij verpakkingen en vervoer. Met één filosofie en vier wielsets (drie voor het wegwielrennen en één voor mountainbikes) en één prijs, is Scope spot-on voor de toekomst.

www.scopecycling.com