Resultaten
ma 12 nov 2018

Plug-In-City: Creatieve circulaire community op Ketelhuisplein

Plug-in-City 2.0 staat in het hart van Strijp-S en is een voorbeeld van de circulaire economie in optima forma. Het is een bron van creativiteit met werkruimtes, eventmogelijkheden en een VIP-terras op het dak (met dank aan Trudo). Onlangs verhuisde Plug-In-City naar de nieuwe plek, wat een flinke impuls heeft gegeven aan het bijzondere samenwerkingsinitiatief.

Meer smoel geven aan creativiteit op Strijp

We spreken met Ivo Hulskamp, voorzitter van Plug-in-City en met Ben Pearce, plugger (= iemand die op Plug-in-City werkt). Ze zijn oude studievrienden van de kunstacademie in Utrecht met een band met Strijp. “Het idee voor Plug-in-City kwam vanuit Trudo omdat er veel creativiteit verstopt zit in het Klokgbouw, Veemgebouw en Microlab dat niet zichtbaar is voor bezoekers aan Strijp-S. Het was interessant om ateliers op de begane grond neer te zetten”, vertelt Ben. “Strijp oogde nog wat te grootstedelijk en Plug-in-City was een uitnodiging aan creatievelingen om iets nieuws op te zetten”, licht Ivo verder toe. Het blijkt een slimme zet omdat er een levendige community is ontstaan en een sterke band tussen veel creatieve geesten.

Plug-in-City 2.0

Bij de eerste Plug-in-City was het doel om een Living Lab te organiseren met volledige creatieve vrijheid en uit te testen of het kon werken. Bij het grotere Plug-in-City 2.0 liggen er meer plannen en tekeningen aan ten grondslag voor bijvoorbeeld de dak- en staalconstructie en is er van tevoren meer nagedacht over een werkstructuur. “De uitdaging is dat om met minder vrijheid toch tot voldoende motivatie en creativiteit te behouden”, aldus Ivo. We kunnen zien dat het werkt want dankzij vele sponsors en 13 happy pluggers is het paviljoen bijna geheel opgebouwd uit gerecycled of gebruikte materialen of met materiaal in bruikleen zoals de stalen balken.

Circulair is de trend

“Marc van der Linden [Raad van Advies Plug-in-City] maakt zich hard voor het bouwen met herbruikbare materialen en steunt circulair ondernemen. Plugger Bas Luiting geeft zelfs lezingen en heeft ook een groot netwerk.”, legt Ivo uit. De studio cabins kwamen van Trudo uit het Plug-in-City 1.0. Sponsors als De Meeuw zorgden voor Rockwool isolatiemateriaal, wasbakken, toiletten en spiegels. En de ramen en kozijnen kwamen uit een woningbouwproject terwijl de houten balken van de verbouwing van de Albert Heijn zijn. “En eigenlijk proberen we alle materialen ook nog direct toe te passen zonder verzaging of bewerking. Dat is de echte uitdaging”, zegt Ben.

Bij zijn is meemaken

Plug-in-City 2.0 wil graag bewoners van Strijp uitnodigen om mee te doen en eens te komen praten als je iets wil ondernemen. Ook ondersteunen ze graag nieuwe initiatieven en staan ze open voor samenwerking met bedrijven die innovatie zoeken. “Op dit moment hebben we nog een verwarmingsvraagstuk voor een energie-efficiënte oplossing dus als er installateurs zijn die willen helpen, dan zijn ze van harte welkom”, nodigt Ivo uit. “Bij zijn is meemaken”, vertelt Ben. Iedereen mag meedoen. Als Stichting zonder winstoogmerk stimuleren ze de participatie van mensen en bedrijven. Daarnaast gaan Ben en Ivo ook door met hun eigen activiteiten. Ben is hout- en metaalbewerker die grootinterieur maakt zoals stalen deuren, tafels, stoelen. Maar ook een funproject zoals een Spykstaal oldtimer uit 1974 die nu electrisch rijdt. Ivo maakt bewegende objecten of objecten met licht. Mooi om te zien dat zulke creatieve geesten mooie dingen maken op Strijp-S!

www.plugincity.nl | www.facebook.com/PlugInCity040 | www.instagram.com/plugincity