Resultaten
wo 03 jul 2019

Plastival: inspireren over duurzaamheid met plastic afvalverwerking op locatie

Wesley Nieuwenhuizen laat met zijn bedrijf Plastival met een mobiele afvalverwerker (opgebouwd uit gerecyclede producten) op locaties zien hoe plastic afval verwerkt wordt.  Hij staat voornamelijk op evenementen en scholen om zijn kennis te verspreiden en de deelnemers te inspireren over duurzaa

Plastival: inspireren over duurzaamheid met plastic afvalverwerking op locatie

Wesley Nieuwenhuizen laat met zijn bedrijf Plastival met een mobiele afvalverwerker (opgebouwd uit gerecyclede producten) op locaties zien hoe plastic afval verwerkt wordt. Hij staat voornamelijk op evenementen en scholen om zijn kennis te verspreiden en de deelnemers te inspireren over duurzaamheid.

Cook it into something new

Plastival laat het hele productieproces zien van plasticafval naar een nieuw plastic product. Veelal wordt ‘eendagsplastic’ gebruikt, plastic met een korte levensduur vanuit de voedingsmiddelenindustrie. Wesley ontwikkelde een shredder die handmatig met een fietsketting wordt aangedraaid zodat het plastic wordt vermalen. Je ziet zo gelijk hoeveel energie het kost om het plastic weer te verwerken. Vervolgens worden de kleine plastic deeltjes in een speciale pan in een oven verwarmd zodat het plastic kneedbaar wordt. Met de paninigrill wordt via een mal een nieuw product geperst, zoals een button, zonneklep, slippers of fluffy suikerspin. 

Kinderen verzamelen zwerfafval

Plastival richt zich met name op de jonge doelgroepen op scholen met kinderen tussen de negen en twaalf jaar. Kinderen zijn blij als ze zelf iets mogen doen en zijn vaak enthousiast over het onderwerp. Wesley wil de jongeren nog bewuster maken van het milieu en de mogelijkheden van recycling. Vaak gaat hij eerst samen met de kinderen in de buurt opruimen en zwerfafval verzamelen. Met knijpers lopen ze rond en scheiden het afval in verschillende soorten plastic. Vervolgens vertelt hij zijn verhaal over duurzaamheid en gaat dan praktisch aan de slag met zijn Plastivalkar. Van de plastic dopjes van flessen worden bijvoorbeeld buttons gemaakt. Hij laat direct zien hoe je vanaf begin tot eind met dit proces tot een nieuw product kan komen. De kinderen krijgen direct iets tastbaars en met de button een beloning voor hun inspanning. 

Van Californië naar Plug-in-City in Eindhoven

Wesly werd geboren in Amsterdam, hij groeide van zijn eerste tot zijn elfde jaar op in Californië. Daarna keerde hij met zijn familie terug naar Nederland en woonde tot zijn 23e jaar in Schoonhoven. Daarna studeerde hij aan de Design Academie in Eindhoven en deed het vak product design. Na diverse schoolopdrachten op projectbasis en het ontwerpen van producten, kreeg hij het idee van Plastival. Hij sloot zich aan bij Plug-in-City op Strijp-S en heeft daar zijn eigen werkplaats. 

Door inspireren bijdragen aan een beter milieu

Met Plastival wil Wesly graag meer aandacht en animo voor het milieu creëren. Hij fungeert als inspiratiebron en maakt mensen bewust wat er allemaal mogelijk is met plastic afval. Voor de toekomst wil hij blijven inspireren en zijn kennis blijven overdragen. Hij denkt nog na over een eigen product dat hij met het plastic afval kan maken. Plastival 2.0 is in de maak.

Meer informatie: www.ztudio23.com