Resultaten
di 23 mei 2017

Niet missen! expositie HONDERD in het Veemgebouw

Op vrijdag 2 juni opent op de zesde verdieping van het Veemgebouw de expositie HONDERD. Een meer dan bijzondere tentoonstelling. Aanleiding is 100 jaar Sint Trudo, maar de expositie gaat veel verder en breder. Zij geeft een fascinerend beeld van twee eeuwen, waarin Eindhoven zich ontwikkelt tot industriële stad.  

HONDERD is een absoluut andere expositie dan die je doorgaans in een museum bezoekt. Daar immers bepaalt een curator wat jij als bezoeker te zien krijgt en hoe er wordt gepresenteerd. HONDERD daarentegen is het resultaat van co-creatie. Co-creatie met een groot aantal Eindhovense particulieren, organisaties en instellingen. Én met het publiek. 

Voor en door Eindhoven  
De organisatie van HONDERD is in handen van Jasper van Es, die de afgelopen jaren ook actief was als curator bij MU. Rob Versteeg neemt de productie voor zijn rekening. Het Regionaal Historisch Centrum doet mee. Het Eindhovens Museum. Het Philips museum en DAF museum. Eindhoven in Beeld. De Effenaar. Het Eindhovens Dagblad. Deze en nog veel meer partijen hebben een enorme hoeveelheid uniek materiaal bijeengebracht. Foto’s, knipsels, brieven, archiefstukken, 50 jaar stadsjournaal, films, affiches, geluid- en beeldfragmenten, maquettes … Alles geordend in de categorieën Economie, Stad, Quality of Life en Wonen. 

Grootse presentatie
Het materiaal wordt deels gepresenteerd op een 250 meter lange wand; meer dan 500 m2 expositieruimte. Die wand vormt een rechthoek in de ruimte die in totaal zo’n 3.500 m2 telt. Daaromheen liggen verscheidene eilanden, waar uiteenlopende partijen hun bijdrage aan HONDERD presenteren. Inderdaad, Sint Trudo. Maar ook de Effenaar, die hier bijvoorbeeld affiches van popconcerten in de jaren ’90 toont. We duiken in de geschiedenis van de productie van de Philips gloeilamp. Vertonen enkele mooie films van Phocas Kroon. En we laten je de oorlog herbeleven door de ogen van jonge meisjes die hier net na de oorlog tekeningen over hebben gemaakt. 

Inbreng van het publiek
HONDERD pretendeert niet volledig te zijn. Maar dat wil de expositie wel graag. Daarom wordt het publiek uitgenodigd om eventuele leemtes in te vullen. Dingen die de historici hebben gemist. Geheimen die niemand kan weten. Belangrijke gebeurtenissen. Grote en kleine vergeten verhalen. Bijzondere weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat aan het einde van WO II mensen vanuit het buitenland naar Nederland werden gerepatrieerd via het Veemgebouw? Dat hier tienduizenden gasten op strozakken hebben geslapen? 

Van onbepaalde duur
De expositie HONDERD duurt zo lang als er belangstelling voor is. Een, twee maanden. Een jaar. Misschien wel honderd. Of permanent. Enige reflectie op het verleden is niet verkeerd voor onze stad en regio. Want naarmate we beter in staat zijn de historie te lezen, kunnen we de actualiteit beter begrijpen en dus de toekomst beter tegemoet treden. 

Betrokken bij HONDERD 
Peter Thoben (oud-directeur Museum Kempenland), Giel van Hooff (TU/e), Jan van Schagen (ex-Philips), Thom Aussems (Sint Trudo), Patrick Dogge (Sint Trudo), Jasper van Es, Rob Versteeg

Eindhoven Museum, Regionaal Historisch Centrum, Eindhoven in Beeld, Philips Museum, DAF Museum, Eindhovens Dagblad, Cultuurhistorisch Bureau Hüsken & Zoon, de Effenaar, Het techniekHuys en vele andere

www.honderd.info | facebook.com/EindhovenHonderd | instagram.com/eindhovenhonderd | twitter.com/100expo