Resultaten
vr 07 dec 2018

Can Gallery: all about graffiti!

Van jongs af aan was Patrick van der Horst gefascineerd door graffiti. Hij had genoeg van het zitten op kantoor en wilde gaan doen wat hij leuk vond. Zo ontstond de Can Gallery…

De Can Gallery houdt zich onder andere bezig met de verkoop van graffitikunst. Er zijn wisselende collecties van de beste nationale en internationale streetart en graffitikunstenaars te zien waarbij uiteenlopende thema’s, stijlen en technieken aan bod komen. Zo zijn er werken te zien van de grootmeesters van graffiti zoals Seen, Blade, Quik, Dondi maar ook werken van lokale kunstenaars en opkomende talenten.

Zelf creatief aan de slag met graffiti

Patrick verzorgt ook graffiti workshops waar jong en oud kan ervaren hoe het is om graffiti te spuiten. “Je kunt zelf in de wereld van kleuren en ongeschreven wetten duiken tijdens onze workshops en je eigen graffiti kunstwerk creëren”, vertelt Patrick enthousiast. “Zo hadden we laatst een jong meisje van een jaar of 13 die echt talent had. We proberen zo’n talent dan ook te stimuleren om er iets mee te gaan doen.”

Custom made

Patrick maakt ook kunstwerken in opdracht. Voor Jurgen Locadia (ex-voetballer van PSV) maakte Patrick een groot schilderij van 2 x 2 meter. Maar ook een kinderkamer, een coole reclame-uiting op een winkelpand of een uniek schilderij voor thuis zijn mogelijk.

Born op Strijp-S en samenwerken in de Urban Shopper

Patrick woont zijn hele leven al in Strijp. Hij zit nu 5 jaar in de Urban Shopper met veel plezier. “Mijn ouders hebben altijd al op dit terrein gewerkt en ik ben opgegroeid in de Philipstijd. Even over het hek klimmen om op de parkeerplaatsen te kunnen voetballen. Dat waren nog eens tijden!” De samenwerking met andere ondernemers bij de Urban Shopper is goed. “In het begin was het soms best moeilijk. Nu gaat dat veel beter, doordat we elkaar beter hebben leren kennen en op gepaste manier rekening met elkaar hebben leren houden.”

De beste remedie tegen graffiti is graffiti

Vroeger werd graffiti geassocieerd met criminaliteit en vandalisme. Tegenwoordig is dat gelukkig heel anders. Graffiti wordt nu eindelijk als kunst geaccepteerd & gewaardeerd. “Toen ik zo’n jaar of 14 of 15 was, had je slecht 1 of 2 kleine muurtjes waar het werd gedoogd om graffiti te spuiten. Maar het spannendste was toch wel om het op straat te doen, en zorgen dat je niet gepakt werd”, vertelt Patrick. Nu heb je bijvoorbeeld “De Berenkuil” waar graffiti gespoten mag worden. Ook elders in de stad zie je steeds vaker dat tunnels, viaducten en andere gemeentelijke gebouwen worden voorzien van graffiti en krijgt de stad een beetje kleur. “Eigenlijk is het voor de gemeente daarom goedkoop onderhoud. Laat je er één keer iets moois van maken, dan blijven andere graffiti spuiters ervan af.”

Augmented Reality graffiti en de toekomst

Tegenwoordig wordt de graffiti steeds realistischer en moderner. Met 3D spuiten op de muren of op de grond. Waar het vroeger ging om het verspreiden van je naam, zijn het nu complete kunstwerken en met Augmented Reality komt de graffiti met behulp van je smartphone zelfs tot leven! De droom van Patrick is om een eigen grote “gallery” te hebben; een multifunctionele ruimte waar je prachtige grote werken kunt tonen, maar waar ook gewerkt kan worden en waar mensen met dezelfde passie en interesse kunnen samenkomen. Geen chique gallery voor “fancy people”, maar een plek waar je graffiti kan voelen en ruiken.  

www.urbanshopper.nl | www.cangallerywebshop.nl | www.facebook.com/cangallery