Resultaten
ma 20 mei 2019

Brainport-S: SintLucas vindt onderwijs opnieuw uit

Drie jaar geleden verhuisde SintLucas naar Strijp-S. De school is gevestigd in het natuurkundig laboratorium van Philips dat grondig werd verbouwd. In het centrum van de creatieve industrie is SintLucas een schoolvoorbeeld van onze rubriek Brainport-S en de Triple Helix waarin we organisaties belichten die de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijven vormgeven.

Vakschool voor creatief talent

Op SintLucas zitten op de locaties Boxtel en Eindhoven ruim 3.000 mbo-studenten en 500 vmbo-leerlingen. Met zo’n 350 medewerkers wordt zorgvuldig een bijdrage geleverd aan de toekomst van deze jongeren. Creativiteit is belangrijk maar met een groot aantal technische opleidingen in huis wordt ook op techniek ingezet. SintLucas leidt studenten als aanstormend talent op voor een beroep, baan en een goed burger. De manier van lesgeven is enorm veranderd. De docent is tegenwoordig de regisseur van het leren waarin hij inspireert, faciliteert, coördineert en coacht. Studenten hebben vaak al voorkennis van onderwerpen waarop de docent moet inspelen. Ook werkt SintLucas met veel gastdocenten uit de praktijk waardoor de toepasbaarheid in het bedrijfsleven direct zichtbaar wordt. 

 Foto: Ben Oligschlager | credits: Joris Robben

Rol van het onderwijs verandert snel

Ben Oligschlager is directeur van SintLucas, houdt zich bezig met onderwijs, ontwikkeling & innovatie en heeft een duidelijke visie. “Formeel en informeel leren lopen steeds vaker door elkaar heen en we zijn druk bezig om SintLucas opnieuw uit te vinden”, legt Ben uit. SintLucas steekt in op de thema’s personality, creativity, entrepreneurship, technology en practice. Met als kernwaarden plezier, groei, eigenheid, trots en zelfvertrouwen. Er is een grote aandacht voor de student en zijn talent en er wordt sterk gekeken naar zowel beroeps- als algemene vaardigheden waardoor de student meekrijgt wat ie in de toekomst nodig heeft. Ook wordt mondigheid en elkaar feedback geven gestimuleerd, zowel tussen studenten onderling maar ook naar de docent. En met respect met elkaar omgaan. “Eigenheid mag best getoond worden maar die vrijheid heeft ook een verantwoordelijkheid naar anderen toe”, benadrukt Ben.

We zoeken een organische verbinding

De Eindhovense school, voorheen het Grafisch Lyceum, fuseerde in 2012 met SintLucas uit Boxtel. Beiden scholen hebben een rijke historie in het creatief onderwijs. Voor een nieuwe locatie in Eindhoven werd gezocht naar een gebouw met betekenis en geschiedenis, naar een inspirerende omgeving maar ook naar een verbindende locatie. Hier lopen bedrijven makkelijk binnen en andersom waardoor contacten makkelijker en organisch plaatsvinden. SintLucas wil op een laagdrempelige manier in contact zijn met bedrijven, overheden, andere scholen en denkt in mogelijkheden. 


Foto credits: Jannes Linders

Samenwerking in de Brainport regio

Met Brainport Development is een “Creative Lab” opgericht, een multidisciplinaire samenwerking tussen MBO, HBO en Universiteit waar teams diverse vraagstukken gezamenlijk aanpakken. Met ASML wordt bekeken of ze een nieuwe opleiding tot Interactive Structured Designer kunnen opzetten. En SintLucas werkt nauw samen met de Dutch Design Week voor handjes in de organisatie, op facilitair vlak, en voor foto- en video-opnamen. Op Strijp-S heeft SintLucas in het Microlab een commerciële studio en wordt in samenwerking met University Northampton een Engelstalige bacheloropleiding “Visual Communication” gegeven. Ook wordt samengewerkt met de Ontdekfabriek, Fontys, Enversed en MU. 

“We zijn actief als het gaat om samenwerkingen en proberen laagdrempelig en transparant te zijn”, benadrukt Ben. “En met het bedrijfsleven een andere mindset op technologie te creëren door een nauwere samenwerking waarin bedrijven minder vrijblijvend zijn en meer commitment en verantwoordelijkheid nemen.”

www.sintlucas.nl